Amerika po vë në punë një numër rekord robotësh

Kompanitë në Amerikën e Veriut shtuan një numër rekord robotësh në nëntë muajt e parë të këtij viti, ndërsa nxituan të shpejtonin linjat e montimit dhe u përpoqën të shtonin punëtorë njerëzorë.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, fabrikat dhe përdoruesit e tjerë industrialë porositën 29,000 robotë, 37% më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, me vlerë 1.48 miliardë dollarë, sipas të dhënave të përpiluara nga grupi i industrisë Shoqata për Avancimin e Automatizimit.

Kjo tejkaloi kulmin e mëparshëm të vendosur në të njëjtën periudhë kohore në vitin 2017, përpara se pandemia globale të përmbyste ekonomitë.

Nxitimi për të shtuar robotë është pjesë e një rritjeje më të madhe në investime pasi kompanitë kërkojnë të vazhdojnë me kërkesën e fortë, e cila në disa raste ka kontribuar në mungesën e mallrave kryesore.

Në të njëjtën kohë, shumë firma kanë luftuar për të joshur punëtorët e zhvendosur nga pandemia dhe i shohin robotët si një alternativë për të shtuar “muskuj njerëzor” në linjat e tyre të montimit.

“Bizneset thjesht nuk mund të gjejnë njerëzit që u duhen – kjo është arsyeja pse ata po garojnë për tu automatizuar”, tha Jeff Burnstein, president i Shoqatës për Avancimin e Automatizimit, i njohur si A3.

Robotët gjithashtu vazhdojnë të jenë prezentë në më shumë cepa të ekonomisë.

Kompanitë e automjeteve kanë blerë prej kohësh shumicën e robotëve industrialë.

Por në vitin 2020, shitjet e kombinuara për lloje të tjera biznesesh tejkaluan sektorin e automjeteve për herë të parë – dhe kjo prirje vazhdoi këtë vit.

Në nëntë muajt e parë të vitit, porositë e lidhura me automobilët për robotë u rritën me 20% në 12,544 njësi, sipas A3, ndërsa porositë nga kompanitë jo automobilistike u zgjeruan 53% në 16,355.