Xhaferi: Kemi marrëdhënie të shkëlqyera me Emiratet e Bashkuara Arabe

Republika e Maqedonisë së Veriut dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, kanë marrëdhënie të shkëlqyera, të cilat karakterizohen me lidhje miqësore dhe politika stabilitet, por bashkëpunimi mes dy shteteve duhet të intensifikohet dhe të thellohet në të gjitha nivelet, duke përfshirë edhe atë parlamentare, theksoi në takimin e sotëm kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi me nikoqirin e tij, kryetarin e Këshillit kombëtar të Emirateve të Bashkuara Arabe, Sagar Al-Gobash.

Xhaferi në takim tha se shpreson se niveli i deritanishëm i shkëlqyer i dialogut, bashkëpunimi, respekti i ndërsjellë dhe mirëkuptimi do të vazhdojë me dinamikën e njëjtë në të ardhmen, që do të rezultojë me bashkëpunim të dobishëm në të gjitha fushat me interes të përbashkët, sepse i mbështesim angazhimet e njëjta për paqe dhe stabilitet, në aspektin rajonal dhe global.

Maqedonia e Veriut, tha ai, tashmë është anëtare e NATO-s dhe para fillimit të bisedimeve me BE-në.

Në këtë drejtim, Xhaferi pret intensifikim të mëtutjeshëm të raporteve, sidomos bashkëpunimin dypalësh, ku potenciali për avancimin është i dukshëm, si në nivel të grupeve partiake për bashkëpunim ashtu edhe në nivel të komisioneve.

Kryetari i Këshillit kombëtar federal i Emirateve të Bashkuara Arabe, Al Gobash shprehu kënaqësinë për realizimin e kësaj vizite të parë historike të kryetarit të Kuvendit të Maqedonisë së Veriut në Emiratet e Bashkuara Arabe, veçanërisht që në delegacion janë edhe deputetë duke shprehur shpresën se ky bashkëpunim fillestar do të zhvillohet edhe më tej. Al Gobash theksoi se vendi i tij e mbështet plotësisht hyrjen e Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian dhe se shpreson se kemi kaluar mësimin nga shumë vende më parë. Al-Gobash tha se duke i zbatuar ato përvoja shpreson se do të arrijmë ta zbatojmë sa më shpejt të jetë e mundur.

Në takim, Xhaferi theksoi se Maqedonia e Veriut vlerëson lartë praninë e Emirateve të Bashkuara Arabe në rajonin e Ballkanit Perëndimor, duke parë rolin pozitiv të Abu Dabit përmes ndihmës direkte humanitare dhe zhvillimore, duke ndikuar efektivisht në rritjen ekonomike dhe prosperitetin e vendeve të përfshira.

Republika e Maqedonisë së Veriut dhe EBA, theksoi kryetari i Kuvendit në takim, kanë divergjencë etnike prosperuese dhe e ndajnë politikën e njëjtë të tolerancës me qëllim të ndërtimit të shoqërive, në të cilat kultivohen dallimi etnik dhe fetar. Me këtë rast ai e potencoi faktin se Republika e Maqedonisë së Veriut i ka hapur dyert për qindra refugjatë afganë, të cilët për shkak të gjendjeve në vendin e tyre, kërkuan mbrojtje ekzistenciale në vende tjera. Ky proces i pranimit të refugjatëve afganë zgjat ende, ndërsa me këtë rast përpiqen sigurohen norma të larta të së drejtës humanitare dhe mbahet llogari që çdo njeri të shqetësohet në mënyrë përkatëse, për çka Republika e Maqedonisë së Veriut mori reagime pozitive nga SHBA-ja dhe NATO aleatët tanë tjerë, nga bashkimi Evropian, por edhe nga gjithë bota paqedashëse.

Xhaferi gjithashtu theksoi se Maqedonia e Veriut vlerëson lart pozicionin konstruktiv të Emirateve në përpjekjet stabilizuese në rajonin e Lindjes së Mesme, me qëllim të arritjes së paqes dhe stabilitetit të qëndrueshëm në këtë rajon. Në këtë drejtim, tha ai, e mbështesim marrëveshjen Abrahamike të nënshkruar në Uashington shtatorin e kaluar midis Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Izraelit, të ndërmjetësuar nga SHBA-ja, e cila erdhi si një moment historik në normalizimin e marrëdhënieve në rajonin e Lindjes së Mesme. Sipas tij, ndikimi pozitiv i Marrëveshjes Abrahamike ofron mundësi të mëdha për bashkëpunim të mëtejshëm midis Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Izraelit.