Bujar Osmani: Së pari data, pastaj korniza negociuese

 

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani nuk pret që korniza negociuese të miratohet pa datën për mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritarare me Bashkimin Evropian.

Qëndrimi ynë është i qartë se nuk do të pranojmë më asnjë hap që do të thotë pasiguri për vazhdimin e procesit të integrimit evropian”, deklaroi Osmani pas takimit mes shefin e diplomacisë hungareze, Peter Sijarto.

Ndërkohë, sa i përket gjashtë kërkesave bullgare që janë si parakusht për mbështetjen e saj për kornizën e negociatave dhe mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare, Osmani tha se ai personalisht ia ka dorëzuar përgjigjet ministrit Stoev, gjatë samitit të NATO-s në Riga.

“Ne jemi përgjigjur për mosndërhyrjen në punët e brendshme të vendeve fqinje. Ne iu përgjigjëm kërkesës për mekanizma për parandalimin e gjuhës së urrejtjes në të dyja vendet, rehabilitimin e viktimave të komunizmit, kërkesës për përfshirjen e bullgarëve në Kushtetutë dhe punës së komisionit historik dhe arsimor. Mendoj se kjo është e mjaftueshme për të mbyllur këtë çështje, por ne presim përgjigje nga Bullgaria lidhur me këto pikëpamje dhe të cilat shpresoj se do të vazhdojnë në një takim të nivelit të lartë në periudhën e ardhshme”, deklaroi Bujar Osmani, Ministër i Punëve të Jashtme.