Ekskluzive/ Intervista me ministrin e Financave, Fatmir Besimi: Kemi plan për përshpejtim të bashkëpunimit ekonomiko-financar me Bullgarinë

Sofje, 25 Janar – Në një intervistë ekskluzive për Indeks.mk, ministri i Financave jep detaje mbi bashkëpunimin ekonomiko-financiar me Republikën e Bullgarisë si dhe planet se si do të shkëmbehet përvoja mes dy vendeve.

Ministër si e vlersoni seancën e parë të mbledhjes të përbashkët mes dy Qeverise të Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë?

Kjo është një nismë shumë pozitive sidomos mënjëherë një javë pas vizitës së Kryeministrit të Bullgarisë në Shkup tani dy Qeveritë jemi bashkë këtu në Sofje kemi përveq takimit të seancës plenare ndërmjet Qeverisë kemi edhe grupe pune, katër grupe pune ku në mënyrë më të detajuar kemi diskutuar reth fushave të bashkëpunimit siç është grupi i parë zhvillimit ekonomik tregtisë dhe investimeve, grupi i dytë ka të bëjë me infrastrukturën dhe grupi i tretë ka të bëjë me integrimet europjane dhe politikat e gjelbërta si dhe grupi i katërt për kulturë arsim e tjera, gjegjësisht është një ditë intensive pune ku gjithë ministrat dhe ekipet e tyre punojnë në fushat apo projektet konkrete të bashkëpunimit.

Shkëmbimi tregtare midis dy vendeve nuk ështe i volitshëm si mund të përmirsohet ky shkëmbim?

Ky është një nga temat të cilat u diskutua gjithashtu në tregëtinë e përgjithshme, Bullgaria mer pjesë me 5 % që do të thotë relativisht ulet si për një vend fqinjë gjithashtu edhe struktura e eksporteve gjegjësisht tregëtisë është në nivel të produkteve inporteve të prodhimeve sa i përket lëndës të parë në dyja anët dhe normalisht tani ajo që vijon është edhe bashkë punimi sa i përket përkrahjes së investimeve dhe bashkëpunimit ndërmjet dy vendeve por edhe rivendosjen e një bashkëpunimi mes odave ekonomike.

Në aspektin financiar si e vlersoni mundësinë e bashkëpuunimit së Shkupit dhe Sofjes?

Në aspektin financiar sa i përket bashkëpunimit në kontekst të fondeve europiane përvojat nga Bullgaria mund të ndihmojhnë si dhe në aspekt të financave sa i përket ne kemi plan për përshpejtim të ritjes ekonomike për instrumente të reja të financimit të shfrytëzojmë edhe praktikat e Bullgarisë në kontekts të kësaj edhe në aspekt të përmirësimit të bashkëpunimit ndërkufitar sa i përket domethanë eliminimi e ashtuquajtur manipulime në kalime ndërkufitare do ketë bashkëpunim edhe në këtë drejtim siç janë edhe bashkëpunime në kontest të regullatorëve të fushës financiare.

A jeni optimist mes marrëdhënieve midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut?

Po dua të them që këtu zakonisht unë referoj të përdor termin optimist racional që do të thot optimizmi duhet të bazohet me punë konkrete ne punojmë në atë optimizëm mendoj që atmosfera të cillën e kemi sot në Sofje nga pjestarët e Qeverisjes ish përfaqësues ministra kryeministri është një gatishmëri për të punuar konkretisht për ti përafruar pozicionet për ti ritur bashkëpunimin dhe mendoj që optimizmi me të cilën ne mbështetemi të rezultoj në bazë të punës të cilët ne do ti kontribojmë këtij optimizmi që të jetë realitet.