Çertifikatat e vaksinave mbeten edhe me ministrin e ri të shëndetësisë

Certifikatat e vaksinave nuk do të revokohen, por nuk do të ketë kufizime të reja. Të njëjtat masa mbeten në fuqi si më parë, bëri të ditur ministrja e Shëndetësisë.

“Sipas situatës epidemiologjike, në vend ka një numër shumë të vogël të vaksinuarve, ndërsa piku i valës së katërt po vazhdon ende. Nuk mund të flasim për reduktim të masave kufizuese. Prej dhjetë ditësh ka një rritje të lehtë të numrit të të shtruarve, që do të thotë se jemi të përditësuar me situatën, e kontrollojmë me kapacitetin e shtretërve mjaft të mjaftueshëm dhe sa i përket personelit jemi mjaft mirë të organizuar. Pra, na mbetet vetëm të presim që numri të ulet. Ka një rënie të lehtë të numrit të të infektuarve rishtazi. Kështu vazhdojmë”, tha Bekim Sali, ministër i Shëndetësisë.

Një risi në mandatin dyjavor të Bekim Sali është njoftimi për zgjerimin e Komisionit për Sëmundjet Infektive, por publiku do ta kuptojë nesër se cilët janë anëtarët e rinj.

Pasi dje tre profesorët Danilovski, Panovski dhe Markovski të cilët u ftuan nga ministri për të qenë pjesë e ekipit përmes Facebook-ut, ekspertët refuzuan për shkak të mënyrës së papërshtatshme të ftesës përmes rrjeteve sociale, por edhe për shkak të mungesës së autonomisë së Komisionit, sepse vendimet e saj nuk janë ekzekutive por këshilluese.

“Ftesa është publike për të gjithë ekspertët. Në rast të një pandemie, dmth në rastin kur luftojmë me një virus, mendoj se nuk duhet t’i qasemi ashtu siç quhemi, por duhet t’i qasemi pozitivisht ftesës dhe t’i përgjigjemi dhe të jemi anëtarë të komisioneve, gjegjësisht grupeve punuese ku argumentet përplasen ose diskutohen për të arritur në një zgjidhje të caktuar, të përkohshme, ndoshta të përhershme. Nuk është koha për diskutime personale dhe lutje dhe mjete të tjera ftese”, tha ministri Sali.