VMRO dorëzoi amandamente për rritjen e pagës në sektorin publik

Ndryshimet e propozuara në ligjin për pagën minimale morën dritën jeshile për t’u votuar në procedurë të shkurtuar me 101 vota “PR” nga deputetët. Filtri tjetër – Komisioni për Punë dhe Politikë Sociale.

VMRO-DPMNE dha mbështetje të plotë për minimumin prej 18.000 denarë dhe paraqiti amendament me të cilin do të kërkohet rritje graduale e pagave në sektorin publik.

Nga LSDM thonë se nuk kanë çfarë ta mbështesin amendamentin e opozitës sepse është pjesë e zgjidhjes ligjore për rritje graduale të pagave.

Qeveria iu nënshtrua presionit të sindikatave, paga minimale nuk mund të rritet vetëm sepse shkel ligjet – thonë për TV 24 profesorët universitarë, Borçe Davitkovski dhe Leonid Nakov. Sipas tyre, administrata pritet të kërkojë rritje page pasi nuk është bërë ndërtim serioz financiar për masën.

Rritje graduale të pagave kërkuan edhe Sindikata e Qendrës Klinike.

– Sindikata e Qendrës Klinike informon se përkrah ngritjen e pagës minimale në 18.000 denarë dhe kërkon rritje graduale të pagave të tjera. “Nëse kontratat kolektive ekzistuese nuk harmonizohen me pagën minimale brenda gjashtë muajve nga dita e hyrjes në fuqi të Ligjit për pagën minimale në përputhje me nenin 8 të Ligjit për pagën minimale, dispozitat e marrëveshjeve kolektive të referuara në ligj. pushon së aplikuari.”- thuhet në njoftimin e Qendrës Klinike Sindikale të Pavarur.

Sipas vendimit të Këshillit Ekonomiko-Social, paga minimale për punëtorët do të jetë 18.000 denarë, do të duhet ta marrin në muajin prill, për këtë shteti do ta zgjidh kuletën dhe do të shpenzojë 16 milionë euro për kontribute dhe pronarët e kapitalit. duhet të paguajnë minimum 18.000 denarë.