Pse BDI-ja i mposht të gjithë rivalët politik për 20 vite me rradhë, flet analisti Xhelal Neziri

“Sot, BDI është aq e reformuar sa duket më e re në krahasim me partitë e reja shqiptare etnike,” tha ai për të përjavshmen Fokus.

Cilat janë arsyet e suksesit të vazhdueshëm politik të BDI-së në 20 vitet e fundit, në numrin e fundit të të përjavshmes Fokus analizon gazetari dhe analisti Xhelal Neziri, i cili thekson se BDI-ja fitoi zgjedhjet e para parlamentare në vitin 2002 për shkak të përfitimeve të Marrëveshja e Ohrit, e arritur pas tetë muajsh konflikt nga liderët e atëhershëm të BDI-së nën uniformën e UÇK-së, pasi siç thotë ai, PPD dhe PDSH nuk kanë pasur rezultate për 10 vjet.

– Por, për shkak të Marrëveshjes së Ohrit, e cila u braktis pothuajse nga të gjithë nënshkruesit, BDI-ja fitoi vetëm në vitin 2002. Në vitin 2006, ajo ishte tashmë partia më e konsoliduar politike shqiptare etnike. “Me një ideologji të qartë politike, me kauza plotësuese të agjendave euroatlantike dhe me pak fat, BDI-ja gjithmonë i ka fituar pothuajse të gjitha zgjedhjet”, tha Neziri.

Ai shton se në zgjedhjet parlamentare të vitit 2011 dhe 2016, BDI-ja fitoi për shkak të pamundësisë së bashkimit të partive opozitare etnike shqiptare, kur, përkujton Neziri, opozita e ndarë fitoi më shumë vota se BDI, por në fund BDI arriti të marrë më shumë vota. Deputetët për shkak të modelit zgjedhor.

– Një element tjetër i rëndësishëm që ka kontribuar në fitoret e BDI-së është kapaciteti i saj për ndryshime dhe reforma të brendshme. Shumë breza politikanësh kanë ndryshuar që nga viti 2002. “Sot BDI është aq e reformuar sa duket më e re në krahasim me partitë e reja shqiptare etnike që janë shfaqur që nga viti 2013”, tha Neziri.

Sa i përket opozitës shqiptare, ai tregon se Aleanca për Shqiptarët, e cila doli si antipodi i PDSH-së, u mbyll për ndryshim dhe marrjen e përgjegjësisë pas disa cikleve të humbura zgjedhore.

– Megjithatë, AA nuk dëshmoi se është e gatshme për një veprim tjetër politik. Që nga themelimi i partisë në vitin 2014 si Lëvizja për Reformë në PDSH, dhe në vitin 2018 për t’u riemërtuar Aleanca e Shqiptarëve, kjo parti ka pësuar një disfatë nga BDI në katër cikle zgjedhore. “Me gjithë këto disfata, të njëjtat shifra mbeten në AA”, tha Neziri.

Sipas tij, BESA ka ardhur nga BDI për shkak të pamundësisë për të promovuar demokracinë konservatore brenda, por shumë shpejt ka filluar të bjerë për shkak të pamundësisë për të aplikuar një demokraci të tillë në vendin tonë, veçanërisht në mesin e shqiptarëve etnikë dhe për shkak të ndarjes së tyre që, siç ai. thotë, buron në ndarje brenda ideologjisë së tyre konservatore.