Për cilat personalitete ranë dakord historianët maqedonas dhe bullgarë?

Petkov informoi se historianët kanë bërë përparim të dukshëm në bisedimet, ka përmbajtje në pjesën maqedonase, por edhe në atë bullgare të Komisionit.

Përpara një raundi të ri bisedimesh të enjten dhe të premten, të dy palët u përmbajtën nga komentimi i deklaratës së Petkov se ishte arritur një marrëveshje për disa figura të rëndësishme historike dhe trajtimin e tyre në të dyja shoqëritë.

Ekipi maqedonas tha se opinioni do të mësojë të premten nëse ka përparim thelbësor, ndërsa nga pala bullgare nuk është e qartë se çfarë saktësisht nënkupton deklarata e Petkovit.

Nëse ata gjejnë gjuhën e përbashkët, kjo do të jetë hera e parë në disa vite që Komisioni ka bërë përparim. Në vitin 2019, historianët bullgarë dhe maqedonas arritën një konsensus të pjesshëm për Car Samuelin, por në periudhën e fundit u mbërthyen në pyetjen se si do të paraqitet ai në tekstet e arsimit fillorë.

Përveç perandorit mesjetar, në fillim të punës së Komisionit, historianët arritën një marrëveshje të pjesshme për Shën Naumin, Shën Klementin dhe vëllezërit e Shën Kiril dhe Metodi. Detajet nuk janë bërë të ditura, por festimi i tyre i përbashkët ishte në shqyrtim.

Pengesa më e madhe kur bëhet fjalë për figurat historike është revolucionari Goce Dellçev. Vitin e fundit, historianët vështirë se kanë arritur ta fusin këtë çështje në rendin e ditës së takimeve, ndonëse politikanët nuk kanë marrë mundimin ta festojnë bashkë pa një vendim të Komisionit Historik.

Pikërisht trajtimi i figurave historike ishte një nga arsyet e mosmarrëveshjeve në ekipin maqedonas. Profesori Vanço Gjorgiev është larguar nga puna e Komisionit vitin e kaluar, me pretendimin se pa pëlqimin e tij është pranuar ndryshimi i tekstit të historisë, në pjesën që i referohet Samuilit.

Puna dhe përparimi i komisionit të përzier historik është një nga kushtet për heqjen e vetos bullgare dhe një marrëveshje e mundshme të premten do të konfirmojë deklaratën e Petkovit për rritjen e optimizmit në të gjithë procesin.