NATO: Nëse vendosin, anëtarësimi i Finlandës e Suedisë do të jetë i shpejtë

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg tha të enjten se nëse Finlanda dhe Suedia aplikojnë për t’u bashkuar me aleancën, do të jenë në gjendje të “gjenin marrëveshje” për të ndihmuar të dy vendet gjatë periudhës së përkohshme përpara se të bëhen anëtarë zyrtarë.

Kur u pyet në një konferencë shtypi se çfarë lloj garancish dhe ndihme mund t’u japë aleanca vendeve përpara se të anëtarësoheshin zyrtarisht, Stoltenberg u përgjigj: “Realiteti është se Finlanda dhe Suedia tashmë janë afër NATO-s dhe ne punojmë së bashku, veprojmë së bashku, ne stërvitemi së bashku”.

“Dhe sapo të marrim vendimin për t’i ftuar ata, kjo do të dërgojë një mesazh të fortë politik, se siguria e Finlandës dhe Suedisë ka rëndësi për të gjithë aleatët e NATO-s,” shtoi Stoltenberg.

“Unë jam gjithashtu i sigurt se ne do të jemi në gjendje të gjejmë marrëveshje për atë periudhë të përkohshme midis Finlandës dhe Suedisë nga momenti i aplikimit dhe deri sa të finalizohet ratifikimi zyrtar në të 30 parlamentet.

Megjithëse më parë nuk ishin të lidhur me NATO-n, Finlanda dhe Suedia po afrohen gjithnjë e më shumë drejt bashkimit me aleancën ushtarake të udhëhequr nga SHBA.

Rusia ka paralajmëruar më parë se lëvizje të tilla mund të çojnë në një qëndrim më agresiv në lidhje me armët e saj hipersonike ose bërthamore.

“Unë jam i sigurt se ka mënyra për të kapërcyer atë periudhë të përkohshme në një mënyrë që është mjaft e mirë dhe funksionon si për Finlandën ashtu edhe për Suedinë.”

Megjithëse më parë nuk ishin të lidhur me NATO-n, Finlanda dhe Suedia po afrohen gjithnjë e më shumë drejt bashkimit me aleancën ushtarake të udhëhequr nga SHBA.

Rusia ka paralajmëruar më parë se lëvizje të tilla mund të çojnë në një qëndrim më agresiv në lidhje me armët e saj hipersonike ose bërthamore.

Duke folur në një vizitë në Parlamentin Evropian në Bruksel së bashku me Presidenten Roberta Metsola, Stoltenberg theksoi se nëse Finlanda dhe Suedia vendosin të aplikojnë në NATO, procesi i anëtarësimit do të “shkojë shpejt”.

“Ne jemi në dialog me Finlandën dhe Suedinë dhe është vendimi i tyre. Por nëse vendosin të aplikojnë, Finlanda dhe Suedia do të mirëpriten ngrohtësisht dhe unë pres që procesi të shkojë shpejt”, tha ai për shtypin.

“Kjo ka të bëjë kryesisht me të drejtën e çdo kombi në Evropë për të vendosur vetë të ardhmen e tij. Pra, kur Rusia përpiqet në një mënyrë të kërcënojë, të frikësojë Finlandën dhe Suedinë që të mos e zbatojnë atë, thjesht tregon se si Rusia nuk po respekton të drejtën themelore të çdo kombi për të zgjedhur rrugën e vet”, shtoi Stoltenberg.