Evropa ka vendosur përfundimisht: Nga vjeshta e vitit 2024, të gjithë celularët, tabletët dhe kamerat do të kenë këtë karikues


Ligji i ri do të sigurojë që deri në vjeshtën e vitit 2024, të gjithë telefonat celularë, tabletët dhe kamerat të kenë të njëjtin karikues. Biljana Borzan thotë se me këtë propozim qytetarët e BE-së mund të kursejnë 250 milionë euro në vit.

Negociatorët e BE sapo kanë arritur një marrëveshje për futjen e një karikuesi të vetëm për pajisjet e vogla elektrike. Karikuesi USB-C do të bëhet një standard i ri për të gjithë BE-në, njoftoi eurodeputetja Biljana Borzan, shkruan albeu.com.

“Lajm i mirë për qytetarët, më në fund është arritur marrëveshja për futjen e një karikuesi të vetëm për pajisjet e vogla. Sipas hulumtimit tim të fundit, 92.9 përqind e qytetarëve kroatë mbështesin futjen e të njëjtit karikues për pajisjet e vogla. Domethënë, ne të gjithë kemi sirtarë të plotë të karikuesit në shtëpi, dhe përsëri me çdo pajisje duhet të blejmë një të ri. Debati im i parë për këtë temë ishte në vitin 2013, sapo erdha në Parlament. Po të ishte miratuar ky ligj kur e kërkonim, nuk do të hidheshin në mjedis 110 mijë tonë karikues”, thotë Biljana Borzan.

Ligji i ri do të sigurojë që deri në vjeshtën e vitit 2024, të gjithë telefonat celularë, tabletët dhe kamerat të kenë të njëjtin karikues. Afati i fundit për laptopët është 2025. Ligji përfshin gjithashtu konsolat e lojërave, altoparlantët, tastierat, kufjet dhe pajisje të ngjashme më të vogla.

“Është jashtëzakonisht e rëndësishme që ky ligj të zbatohet mirë, gjegjësisht që pajisjet pa karikues të bëhen më të lira mesatarisht për dyqind kuna. Vlerësohet se me këtë propozim qytetarët e BE-së do të kursejnë 250 milionë euro në vit”, thotë Borzan. /albeu.com/