Dokument/ Që në vitin 2019, Dimitrov dhe Zaharieva dëshironin zgjidhje të shpejtë për Goce Delçev dhe VMRO

Për shkak të reagimeve negative në Shkup nga partia në pushtet, opozita, si dhe ish-ministri i Jashtëm Nikolla Dimitrov lidhur me përmbajtjen e propozimit francez dhe në veçanti të protokollit dypalësh, BGNES publikoi përmbajtjen e protokollit të fundit dypalësh për zbatimin të Marrëveshjes së Fqinjësisë të vitit 2019. Ky protokoll mban nënshkrimin e dy ministrave të jashtëm të atëhershëm Ekaterina Zaharieva dhe Nikola Dimitrov.

Të dy protokollet janë origjinale dhe nuk janë ritregim i Agjencisë BGNES. Pjesëmarrësit në përgatitjen e tyre janë përgjegjës për përmbajtjen e tyre. Protokolli, i nënshkruar në vitin 2019, thekson praninë e temave të rëndësishme historike, si dhe një angazhim specifik për të arritur një lexim të përbashkët historik të personalitetit të Goce Dellçevit deri në fund të të njëjtit vit:

“Komisioni i përbashkët multidisiplinar i ekspertëve për çështje historike dhe arsimore të përshpejtojë me vendosmëri punën e tij në tema të rëndësishme të historisë sonë të përbashkët (Gotse Delçev, kryengritja Ilinden-Preobrazhensko, etj.) duke insistuar në arritjen e rezultateve reale deri në fund të vitit 2019, përfshirë përmbajtjen e tekstet shkollore. Në punën e tij komisioni duhet t’i përmbahet rreptësisht dispozitave të Artit. 8, pika 2 e Traktatit të Miqësisë, Fqinjësisë së Mirë dhe Bashkëpunimit, përkatësisht për të kontribuar në objektivin, bazuar në burime historike autentike dhe të bazuara në fakte, interpretim shkencor të ngjarjeve historike”, duket qartë nga protokolli i nënshkruar nga Ekaterina Zaharieva dhe Nikolla Dimitrov.

Dokumenti flet edhe për kremtimin e përbashkët të figurave dhe ngjarjeve të përbashkëta historike: “Pranoni propozimet për festën e përbashkët të këtyre personaliteteve nga historia jonë e përbashkët: St. Shën Kirili dhe Metodi, Shën Klementi, Shën Naumi dhe Mbreti Samuel. Qeveritë e të dy vendeve marrin përsipër të promovojnë marrëveshjet e arritura dhe të bien dakord për datat dhe ceremonitë e përkujtimit të tyre të përbashkët sa më shpejt të jetë e mundur. Në të gjitha kremtimet zyrtare të këtyre personaliteteve duhet theksuar qartë e vërteta historike e historisë sonë të përbashkët”, thuhet në dokument.

Edhe pse me firmat e dy ministrave të Jashtëm, gjërat e dakorduara në këtë protokoll, fatkeqësisht nuk po zbatohen. Dhe ky është faji i palës maqedonase, e cila që nga fundi i vitit 2019 ka rezistuar me kokëfortësi dhe po bën gjithçka që të mos fillojë negociatat me BE-në, duke sabotuar kështu të gjitha përpjekjet e Sofjes zyrtare për ta ndihmuar atë në rrugën e integrimeve euroatlantike. . Për këtë arsye u arrit mosmiratimi i Bullgarisë për nisjen e negociatave për BE-në nga RSM. Komisioni i Përbashkët Ndërqeveritar ndërmjet Bullgarisë dhe PCM-së është themeluar në bazë të nenit 12 të Traktatit për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë, të nënshkruar më 1 gusht 2017 në Shkup. Protokolli përmban 24 faqe dhe mbulon të gjitha çështjet e marrëdhënieve dypalëshe në kapituj të veçantë. Është nënshkruar më 10 qershor 2019.

BGNES kujton se Nikolla Dimitrov është djali i figurës së shquar publike maqedonase dhe ish-ministrit Dimitar Dimitrov, i njohur për botimet dhe librat e tij në të cilët gjithmonë ka mbrojtur të vërtetën historike për rrënjët bullgare të shumicës së popullsisë së RS Maqedonisë. Propozimi francez përbëhet nga tre elementë të pavarur që mund t’i përgjigjen vetëm pyetjes nëse RMV është gati të fillojë negociatat e anëtarësimit në BE. Dokumenti i parë, draft konkluzionet e Këshillit, na thotë se tema “Marrëdhëniet dypalëshe Shkup-Sofje” do të jetë pjesë e procesit të negociatave. Ky dokument, si dhe dokumenti i dytë, kuadri i negociatave, i referohet një dokumenti të tretë, kyç – një protokoll dypalësh, në të cilin nuk ka asgjë franceze dhe është tërësisht produkt i një marrëveshjeje midis Ministrive të Jashtme të dy vendeve. Ky është në fakt një udhërrëfyes me angazhime dhe hapa specifikë që Shkupi duhet t’i përmbushë në këmbim të heqjes së vetos nga ne. / BGNES
https://bgnes.bg/news/bgnes-publikuva-poslednia-podpisan-protokol-mezhdu-b-lgaria-i-rsm/