NATO për herë të parë e sheh Kinën sfidë të sigurisë

NATO e ka renditur Kinën si një nga prioritetet e saj strategjike për dekadën e ardhshme, duke thënë se politikat e Pekinit sfidojnë ‘interesat, sigurinë dhe vlerat’ e tij.

Sipas sekretarit të përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg, përpjekjet e Pekinit për të ndërtuar forca bërthamore, operacionet e hakerëve dhe lidhjet gjithnjë e më të ngushta me Moskën janë ‘sfida serioze’.

“Kina nuk është kundërshtari ynë, por ne duhet të jemi të qartë për sfidat serioze që ajo përfaqëson”, ka deklaruar sekretari i përgjithshëm i NATO-s, raporton The Guardian, transmeton Portali Dukagjini.

Ndërsa, lufta e Rusisë kundër Ukrainës ka dominuar diskutimet në samitin e NATO-s, Kina fitoi një vend në mesin e shqetësimeve më shqetësuese të sigurisë së aleancës perëndimore.

“Tani përballemi me një epokë të konkurrencës strategjike, Kina po ndërton në mënyrë thelbësore forcat e saj, duke përfshirë armët bërthamore, duke ngacmuar fqinjët e saj, përfshirë Tajvanin,” ka thënë Stoltenberg.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg flet në një konferencë shtypi gjatë samitit të NATO-s në Madrid, Spanjë më 29 qershor 2022

Plani i fundit i aleancës, ose koncepti strategjik, ka rënë dakord në vitin 2010 dhe nuk kishte përmendur Kinën.

Ndërsa, tani politikat e Kinës sfidojnë interesat, sigurinë dhe vlerat e NATO-s, megjithëse Rusia mbetet kërcënimi më domethënës dhe më i drejtpërdrejtë për sigurinë.

NATO ka paralajmëruar se qeveria kineze po “zgjeronte me shpejtësi” aftësinë e saj bërthamore pa rritur transparencën ose pa u angazhuar në mirëbesim në kontrollin e armëve, dhe duke përdorur levën ekonomike për të “krijuar varësi strategjike dhe për të rritur ndikimin e saj”.

Anthony Albanese, kryeministri i Australisë

Kryeministri australian, Anthony Albanese, duke marrë pjesë në samitin e tij të parë të NATO-s në Madrid, paralajmëroi se forcimi i marrëdhënieve midis Pekinit dhe Moskës përbën një rrezik për të gjitha kombet demokratike.

Ndërsa, gjatë rrugës për në samit, kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Boris Johnson, ka thënë se pushtimi rus i Ukrainës ka treguar nevojën për vigjilencë dhe kujdes shtesë mbi veprimet e mundshme kineze kundër Tajvanit .

Boris Johnson, kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar

Kina pritet të identifikohet për herë të parë në konceptin e ri strategjik të NATO-s, një dokument kyç që përshkruan gjurmët e ardhshme të sigurisë dhe zhvillimin ushtarak të bllokut prej 30 anëtarësh që do të miratohet në samit.

“Operacionet keqdashëse hibride dhe kibernetike të PRC-së, Republika Popullore e Kinës, dhe retorika e saj konfrontuese dhe dezinformimi synojnë aleatët dhe dëmtojnë sigurinë e aleancës,” thuhet në konceptin strategjik, raporton The Guardian, transmeton Portali Dukagjini.

Kina vazhdon të pretendojë se është neutrale në luftën e Ukrainës dhe ka akuzuar NATO-n dhe SHBA-në se po provokojnë Rusinë në veprime ushtarake.

Javë para pushtimit rus të shkurtit, presidenti kinez Xi Jinping priti homologun e tij rus, Vladimir Putin, për një samit në të cilin ata premtuan një partneritet që “nuk kishte kufij”.

Çfarë përmban Koncepti i ri Strategjik i NATO-s?

Përfaqësuesit e vendeve anëtare të NATO-s miratuan të mërkurën në Madrid një Koncept të ri Strategjik dhe detajet e kësaj marrëveshjeje u publikuan në faqen zyrtare të aleancës.

Dokumenti i dytë më i rëndësishëm i Aleancës do të jetë një udhërrëfyes për të gjitha vendet anëtare në dhjetë vjetët e ardhshme dhe ai përshkruan qartë detyrat që shtetet dhe vetë Aleanca duhet të zgjidhin në periudhën e ardhshme.

Ndër të tjera, në pjesën hyrëse të Konceptit Strategjik të NATO-s, theksohet se shtetet anëtare do të qëndrojnë të palëkundur në vendimin e tyre për të mbrojtur një miliard qytetarë, për të mbrojtur territorin e tyre si dhe për të ruajtur lirinë dhe demokracinë.

Koncepti Strategjik i kushton vëmendje të madhe pjesëve të tjera të botës, kryesisht Afrikës, Lindjes së Mesme dhe Kinës.

“Konfliktet dhe paqëndrueshmëria në Lindjen e Mesme dhe Afrikë ndikojnë drejtpërdrejt në sigurinë tonë dhe të partnerëve tanë. Fqinjësia jugore e NATO-s, veçanërisht Lindja e Mesme, Afrika e Veriut dhe Sahel, janë të ndërlidhura nga sfidat demografike, ekonomike dhe politike”, citohet në dokument.

Në kuadrin e marrëdhënieve me vendet e tjera, NATO e përcakton çështjen e marrëdhënieve me Kinën në Konceptin e ri Strategjik.

Megjithatë, në kuadër të konceptit të ri strategjik, mundësia e bashkëpunimit me Pekinin mbetet e hapur.

“Ne mbetemi të hapur ndaj angazhimit konstruktiv me Kinën, duke përfshirë transparencën reciproke për të mbrojtur interesat e sigurisë së Aleancës. Ne do të punojmë së bashku, me përgjegjësi si aleatë, për të adresuar sfidat sistematike të paraqitura nga Kina”, theksojnë ata.

Pjesa më e rëndësishme i referohet detyrave kryesore të NATO-s në lidhje me parandalimin dhe mbrojtjen, ku theksohet se askush nuk duhet të dyshojë në vendosmërinë e NATO-s për të mbrojtur çdo pëllëmbë të vendeve anëtare.

Mblidhet samiti i NATO-s për mbrojtje dhe ndihmë ndaj Ukrainës