Jemeni fillon restaurimin e kryeqytetit të tij

Sanaa e vjetër po rindërtohet si pjesë e një përpjekjeje restauruese në shkallë të gjerë të udhëhequr nga UNESCO.

Shumë prej ndërtesave të saj historike u dëmtuan nga bombardimet

Sanaa dhe Jemeni Verior janë përballur me mijëra sulme ajrore që nga viti 2015 gjatë një konflikti shtatëvjeçar midis koalicionit ushtarak të mbështetur nga Arabia Saudite dhe lëvizjes Houthi të lidhur me Iranin.

Mijëra njerëz kanë vdekur si pasojë e luftës. Por një armëpushim u ndërmjetësua nga Kombet e Bashkuara në prill.

Zyrtarët thonë se rreth 5 m8jë ndërtesa u dëmtuan gjatë rrjedhës së luftës – duke përfshirë 380 që janë në prag të kolapsit.

Mohammed Jumeh është ambasador i Jemenit në UNESCO.

Ambasador i Jemenit në UNESCO, Mohammed Jumeh

“Është shumë e rëndësishme sepse gjatë kohës së luftës, për fat të keq, njerëzit po fokusohen në luftë, madje edhe lajmet që dalin nga Jemeni janë për luftë. Tani duhet të japim pak shpresë. Është e rëndësishme në lidhje me mbrojtjen, mbrojtjen, rinovimin e vendeve kulturore në Jemen”, shtoi ai.

Restaurimi po u jep gjithashtu punë jemenasve – më shumë se 4 mijë janë duke punuar në projekt.

Shtëpitë familjare janë të radhës në listë.