Modaliteti i bllokimit të Apple i ka shpjeguar të gjitha pyetjet rreth mbrojtjes nga spiunazhet në iPhone


Apple njoftoi “Modalitetin e bllokimit” të mërkurën, dhe pranoi se nuk ka qenë në gjendje të mbrojë siç duhet iPhone dhe produktet e tjera të saj kundër ndërhyrjeve nga hakerat e mbështetur nga shteti dhe softueri spiun komercial. Qeveritë kanë përdorur mjete spyware për të mbajtur një skedë ndaj gazetarëve, aktivistëve, liderëve të opozitës dhe të tjerëve.

Funksioni i ri, “Modaliteti i bllokimit”, do të mbrojë përdoruesit e Apple kundër spyware që mund të lëshohen nga hakerat e mbështetur nga shteti në pajisjet e tyre. Fillimisht, funksioni do të ofrohet si një version beta në mënyrë që studiuesit e sigurisë të mund të ndihmojnë Apple të identifikojë defektet ose dobësitë. Apple ka thënë se do të shtojë veçori të reja dhe mbrojtje më të forta në modalitetin e bllokimit gjatë muajve të ardhshëm.

Ndryshe nga veçoritë e tjera të sigurisë që Apple ka për produktet e saj, Modaliteti i bllokimit do të shërbejë si një “buton urgjence” që do t’i nevojitet vetëm një numri të vogël përdoruesish. Ai do të konsiderohet si zgjidhja e fundit për njerëzit që janë në shënjestër nga spyware, pasi aktivizimi i bllokimit do të çaktivizojë shumë funksione. Përdoruesit do të mund të aktivizojnë dhe çaktivizojnë modalitetin e bllokimit sipas dëshirës.

Ilustrim

Në thelb, Lockdown Mode do të mbyllë të gjitha veçoritë që mund të shfrytëzohen nga aktorë të këqij. Sipas Apple, kur një përdorues do të aktivizojë modalitetin e bllokimit, shumica e bashkëngjitjeve në aplikacionin Messages do të bllokohen dhe do të lejohen vetëm imazhet. Më tej, veçoritë, si shikimi paraprak i lidhjes, do të çaktivizohen.

Përveç kësaj, kur një përdorues është duke shfletuar ueb-in, disa “teknologji komplekse të uebit, si përpilimi i JavaScript-it në kohë (JIT), çaktivizohen,” tha Apple. Apple, gjithashtu, do të bllokojë të gjitha ftesat në hyrje, kërkesat e shërbimit, duke përfshirë FaceTime thirrjet nga të huajt. Thirrjet FaceTime do të bllokohen, gjithashtu, nëse përdoruesi nuk e ka telefonuar më parë personin. Edhe lidhjet me kabllo me një kompjuter ose aksesor do të bllokohen në modalitetin e kyçjes.

Ndërsa, vetëm disa vende janë të afta të mjaftueshme për të pasur burime për të qenë në gjendje të zhvillojnë spyware-in e tyre, kompanitë private si Grupi NSO i Izraelit kanë spyware që ua shesin agjencive qeveritare në mbarë botën. Vitin e kaluar, Apple, gjithashtu, ngriti një padi kundër NSO Group për depërtim në iPhone. Apple beson se një shtresë shtesë sigurie do të jetë e vlefshme për aktivistët, gazetarët dhe objektivat e tjerë.