Osmani: Anti-narrativa për pakon franceze bazohet në interpretime të pasakta

Me këtë formulim në kornizën, frika për gjuhën është e pabazë. Tani për herë të parë kemi një shans për ta mbyllur këtë çështje. Qytetarët kanë të drejtë në protestë, në kritika dhe në aktivitete politike, por i gjithë ky anti-narrativ bazohet në interpretime jokorrekte, të gabuara të pakos franceze, tha sonte ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani.

Në daljen e tij në TV Sitel, Osmani nënvizoi se nuk ka asnjë bullgarizim apo imponim dhe askush nuk mund t’i ndryshojë librat tona shkollore. Spekulime të tilla, tha ai, janë frikësuese që përdoren për të marrë pikë politike dhe nuk janë në interes të qytetarëve.

Në këtë fazë, thekson Osmani, nuk ka formulim më të qartë për gjuhën se sa ka në kornizën e propozuar nga presidenca franceze. Korniza nuk ka të bëjë me Protokollin, ndërsa Protokolli do të publikohet, siç tha shefi i diplomacisë, para takimit të tij me ministren bullgare Teodora Gençovska.

Sipas Osmanit, logjika që të mbetemi të bllokuar që Bullgaria të mos na bllokojë në të ardhmen është një qasje irracionale.

“Të gjitha spekulimet në publik për propozimin janë të pabaza, njerëzit mërziten pa nevojë, gjuha është e qartë, çështjet historike nuk janë pikë referimi për përparimin në proces, ka një fillim “të plotë” të negociatave menjëherë pasi ne japim një kalim për këtë proces. Nuk ka asnjë bullgarizim, asnjë imponim, askush nuk mund të ndryshojë librat dhe monumentet tona. Këta janë trembësh që përdoren që dikush të marrë pikë politike dhe në asnjë mënyrë nuk janë në interes të qytetarëve. Interesi i qytetarëve tani është të lëvizin drejt BE-së dhe të forcojnë institucionet demokratike. Le të fillojmë procesin dhe gjatë negociatave do t’i tejkalojmë të gjitha dallimet, ka theksuar Osmani.

Ai shpjegoi gjithashtu se deklaratat e njëanshme nuk kanë asnjë rëndësi juridike, por janë vetëm për përdorim të brendshëm. Për seancën e paraparë për të enjten, në rendin e ditës të së cilës do të jetë propozimi francez, Osmani theksoi se më të rëndësishmet do të jenë konkluzionet, përkatësisht drejtimet që do t’i dërgohen Qeverisë.