Rrëfimi i burrit me kamerë në luftën e Kosovës

Kjo është vetëm një nga dhjetëra minutat e pamjeve që syri i kamerës së Bali Thaçit kapi gjatë luftës së fundit në Kosovë.

Aty miku i tij hasi në trupin e vrarë të vëllait nga ushtria Millosheviqit.

E dokumentoi masakrën e Burimit të Malishevës, xhiroi djepa bosh e lot të nënave.

Gjatë kohës së luftës në Kosovë, kamera e tij personale kapi shumë detaje të mizorisë serbe, e tash ndërmjet kamerës së Dukagjinit ai rrëfen këto përjetime.

“Historia dokumentohet me dokumente dhe duke e ditë këtë rëndësi jam munduar që në këtë kujtesën tonë kolektive të lë një gjurmë, të lë diçka konkrete që gjeneratat që vinë pas, të shohin, të dinë dhe të dëgjojnë për atë se çfarë ka ndodhur”, ka thënë Thaqi.

Bali Thaqi

Pos pamjeve tejet të tmerrshme të njerëzve të masakruar nga serbët, ai rastësisht kishte xhiruar xhaxhain e tij të vrarë, të cilin fillimisht nuk e kishte njohur nga masakrimet.

“Ajo për mua ka qenë shumë e rëndë dhe ka ndiku në aspektin psikologjik timin personal që sot ndodha nuk vërehet por çdo moment kur e kujtoj atë ngjarje, trupi nuk është në gjendje normale”, ka shtuar ai.

Kamera e tij ishte rrezikuar edhe të dëmtohej e Thaçi e ka të kthjellët këtë moment në kujtesën e tij.

“Për me i ik zjarri të luftës, kamerën e kam lënë tek dajt e nënës në një qosh e kam mbulu me një bore metalike që edhe me ra zjarri mos me u dëmtu kamera dhe pasi që familjet i depertuan në Shqipëri, unë u ktheva te shtëpia e dajës dhe serbët sa  ishin larguar nga fshati dhe kam vrapuar tek kamera pastaj e morra dhe e xhirova shtëpinë e dajës duke u kallë”, është shprehur ai.

Këto videoincizime që i ka Bali Thaçi nuk janë kërkuar asnjëherë nga drejtësia vendore apo ajo ndërkombëtare.