SHGM dhe Misioni i OSBE-së në Shkup mbajtën një kamp veror për gazetarët e rinj në Ohër

-

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) në bashkëpunim me Misionin e OSBE-së në Shkup nga data 13 deri më 16 korrik zhvilluan kampin veror për gazetarët e rinj në Ohër.

Qëllimi i trajnimit edukativ është të kontribuojë në ngritjen e kapaciteteve dhe përmirësimin e standardeve profesionale të gazetarëve të rinj në redaksi përmes shoqërimit dhe shkëmbimit të përvojave dhe aftësive. Theksi kryesor u vu në përmirësimin e bashkëpunimit të gazetarëve të rinj me kolegët e tyre më me përvojë në redaksi, si dhe nevojën për edukim të vazhdueshëm gazetaresk formal dhe informal.

Kampin veror e hapi kryetari i SHGM-së, Mladen Çadikovski, i cili tha:

“Sot gazetarët e rinj përballen me sfida edhe më të mëdha, për shkak të digjitalizimit të mediave. Por, nëse e hedhim një vështrim më të afërt në këtë problematikë, nga njëra anë realisht jep më shumë liri për sa i përket aksesit në informacione por, nga ana tjetër, nëse nuk kanalizohet siç duhet, mbart rrezikun e keqinformimit, keqinterpretimit të lajmeve dhe informacioneve ose, me një fjalë, vë në pikëpyetje raportimin profesional. Ky është momenti që të gjithë ne duhet të njohim dhe zbatojmë përvojën dhe forcën e re që do të bëjë një ndryshim. Le ta pranojmë sfidën së bashku, sepse vetëm kështu mund të shkojmë drejt ndryshimeve pozitive dhe ta kthejmë gazetarinë aty ku i takon me profesionistë të vërtetë që do të qëndrojnë me krenari pas çdo produkti të tyre mediatik”.

Fjalim përshëndetës mbajti edhe zëvendësshefi i Misionit të OSBE-së në Shkup, Xhef Goldstajn, i cili tha:

“Gazetaria luan një rol shumë të rëndësishëm në shtetet demokratike, veçanërisht gazetaria investigative. Megjithatë, gazetaria është profesion i vështirë kudo, dhe sfidat në Maqedoninë e Veriut janë të veçanta, sepse ekziston një faktor i rëndësishëm ekonomik – siç e dini Ju më mirë se kushdo tjetër. Si rezultat i kësaj, numri i të rinjve që regjistrohen në studimet për gazetari në universitete është shumë i ulët. Për t’iu kundërvënë këtyre tendencave negative dhe në drejtim të nxitjes së interesimit të të rinjve për këtë profesionin, për të avancuar aftësitë e tyre profesionale, Misioni ynë në partneritet me SHGM e organizon këtë kamp veror.”

Temat që u shtjelluan dhe u diskutuan mes pjesëmarrësve dhe ligjëruesve ishin barazia gjinore në raportimin mediatik, e ardhmja e mediave, përvojat dhe praktika në gazetarinë narrative dhe gazetaria në epokën digjitale.

Disa nga pjesëmarrësit në kampin veror janë edhe anëtarë të Seksionit të Gazetarëve të Rinj pranë SHGM-së, i cili është themeluar në fund të vitit 2021, qëllimi i të cilit është, ndër të tjera, rrjetëzimi ndërmjet redaksive, përmirësimi i statusit socio-ekonomik të gazetarëve të rinj, ngritja e aftësive për raportim të avancuar dhe respektimi i standardeve në profesionin e gazetarisë.

Ky aktivitet është vazhdimësi e bashkëpunimit ndërmjet SHGM-së dhe Misionit të OSBE-së në Shkup, të cilët në vitet e kaluara kanë qenë së bashku aktivë në temat që kanë të bëjnë me sigurinë e gazetarëve dhe ngritjen e kapaciteteve të SHGM-së.

Lajmet e fundit

Shpërthim në kufirin që bashkon Bjellorusinë, Rusinë dhe Ukrainën

Ushtarët rusë kanë hedhur në erë ditën e djeshme një rrugë që lidh qytetin ukrainas të Chernihiv me Bryansk...

Luana tërheqëse me kostum larjeje – Telegrafi

Luana Vjollca është në mesin e bukurosheve më atraktive të ekranit shqiptar. Moderatorja është e njohur për formën mbresëlënëse...

Ançeloti refuzon Brazilin dhe vazhdon edhe një vit me Real Madridin

Real Madrid's head coach Carlo Ancelotti celebrates winning the Champions League final soccer match between Liverpool and Real...

Protestat në veri, lëndohet një polic dhe dëmtohen tri automjete të Policisë – Telegrafi

Policia e Kosovës ka bërë të ditur se një zyrtar policor ka marrë lëndime nga sulmet e protestuesve në...
- Advertisement -

Shokon Prigozhin: Të hetohen krimet nga zyrtarët rusë në Ukrainë

Mercenari rus, Yevgeny Prigozhin, tha se u kishte kërkuar prokurorëve të hetonin nëse zyrtarë të lartë të mbrojtjes ruse...

Milani përgatit kontratë afatgjate për Majk Manjan-in

AC Milan's goalkeeper Mike Maignan saves a ball during the Champions League group E soccer match between RB...