Fëmijët ribashkohen me familjet e tyre në Kongo

Ky është  kontakti i parë i fëmijëve me familjen e tyre që kur luftëtarët kongolez u vranë prindërit gjashtë vjet më parë.

Milicitë bastisën fshatrat në Republikën Demokratike Juglindore të Kongos,  një rajon ku grupet e milicisë janë përleshur për vite me radhë, duke luftuar për tokën dhe burimet.

Jason, tani 12 vjeç dhe Esther, 14 vjeç, të dy ikën në një fshat tjetër ku u morën. Në fillim të këtij viti kujdestarët e tyre u vranë gjithashtu në një sulm tjetër.

Një mik ia kaloi të dhënat e tyre Kryqit të Kuq, i cili arriti të gjejë xhaxhain e tyre, Jean Ilunga Kandeke, qindra kilometra larg në qytetin Manono.

Këtë javë, ata hipën në një aeroplan me shumë fëmijë të tjerë dhe fluturuan për në shtëpinë e tyre të re. Fqinjët u grumbulluan rreth e qark ndërsa erdhën te dera e tyre e re.

Jason Kandeke dhe motra e tij

“Jam shumë i lumtur që jam në shtëpi me familjen time të duhur. Ishte e vështirë të humbas prindërit e mi dhe tani jam shumë i lumtur me xhaxhain tim. Dua të shkoj në shkollë, të studioj, të jem një fëmijë normal”, tha ai.

Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq tha se organizoi 11 fluturime midis 6-8 korrikut nëpër provincat e Tanganyika, Katanga e Epërme, Kivu e Veriut, Kasai Lindor dhe Kinshasa.

Gjithsej 83 fëmijë, të moshës 5 deri në 19 vjeç, u ribashkuan me të afërmit e tyre këtë javë, disa pas disa vitesh larg.

Numri i fëmijëve të ndarë nga familjet e tyre vazhdon të rritet, veçanërisht në provincën e Kivu-së veriore, ku grupi rebel M23 nisi një ofensivë të përtërirë muajt e fundit.