TikTok akuzohet për grumbullim ‘agresiv’ të të dhënave personale


Ekspertët e sigurisë kibernetike kanë paralajmëruar përdoruesit australianë të TikTok se qeveria kineze mund ta përdorë aplikacionin për të mbledhur informacione personale nga mesazhet brenda aplikacionit me miqtë deri te vendndodhjet e sakta të pajisjes.

Paralajmërimi vjen pas një raporti nga firma australiano-amerikane e sigurisë kibernetike Internet 2.0, e cila zbuloi se aplikacioni më i njohur i mediave sociale të vitit mbledh një sasi “të tepërt” informacioni nga përdoruesit e tij.

Metodat e mbledhjes së të dhënave të TikTok përfshijnë aftësinë për të mbledhur listat e kontakteve të përdoruesve.

“Kur aplikacioni është në përdorim, ai ka shumë më shumë leje sesa i duhen vërtet”, ka thënë Robert Potter, bashkë-CEO i Internet 2.0 dhe një nga redaktorët e raportit, raporton The Guardian, transmeton Portali D.

Foto ilustrim

“Ai i jep ato leje si parazgjedhje. Kur një përdorues nuk i jep leje, Tik Tok pyet vazhdimisht. Nëse i thoni Facebook-ut se nuk doni të ndani diçka, ai nuk do t’ju pyesë më. TikTok është shumë më agresiv”, ka shtuar ai.

Raporti i etiketoi praktikat e mbledhjes së të dhënave të aplikacionit “tepër ndërhyrëse” dhe vuri në dyshim qëllimin e tyre.

“Aplikacioni mund dhe do të funksionojë me sukses pa u mbledhur asnjë nga këto të dhëna. Kjo na bën të besojmë se e vetmja arsye që ky informacion është mbledhur është për mbledhjen e të dhënave”, ka përfunduar ai.

Robert Potter, Ceo bashkëpunëtor i Internet 2.0

Pjesa më e madhe e shqetësimit në raport fokusohet në lejet e kërkuara në pajisjet Android, sepse iOS i Apple kufizon ndjeshëm informacionin që mund të mbledhë një aplikacion.

Ai ka një sistem justifikimi, kështu që nëse një zhvillues dëshiron të ketë akses në diçka, ai duhet të justifikojë pse kjo kërkohet përpara se të jepet.

“Ne besojmë se sistemi i justifikimit që zbaton iOS kufizon në mënyrë sistematike një kulturë të ‘rrëmbeni atë që mundeni’ në mbledhjen e të dhënave,” thuhet në raport.

A ka TikTok lidhje me qeverinë kineze?

TikTok është në pronësi të kompanisë shumëkombëshe kineze të internetit ByteDance, e cila ka selinë në Pekin. Themeluesi Zhang Yiming qëndron në vendin e 28-të në indeksin e miliarderëve të Bloomberg .

ByteDance ka mohuar një lidhje me qeverinë kineze në të kaluarën dhe e quajti pretendimin “dezinformim”, pasi rrjedhjet e ndryshme sugjeruan se ai censuron materiale që nuk përputhen me qëllimet e politikës së jashtme kineze ose që përmend të dhënat e vendit për të drejtat e njeriut.

“Ata janë të qëndrueshëm duke thënë se aplikacioni i tyre nuk lidhet me Kinën, nuk është i aksesueshëm për autoritetet kineze dhe nuk do të bashkëpunonte me autoritetet kineze,” ka thënë Potter.

Por ai ka thënë se kërkimi i Internet 2.0 zbuloi se “autoritetet kineze mund të kenë akses në të dhënat e pajisjes”, duke dërguar robotë të gjurmuar në aplikacion, Internet 2.0 “.

Potter ka thënë se nuk ishte e qartë se cilat të dhëna po dërgoheshin, vetëm se aplikacioni po lidhej me serverët kinezë.

 Si mund t’i ruaj të dhënat personale?

TikTok është tani aplikacioni argëtues celular më i shkarkuar në Australi , me 7.38 milionë përdorues mbi moshën 18 vjeç.

TikTok është në pronësi të ByteDance, e cila u themelua nga Zhang Yiming. Fotografia: Shannon Stapleton/Reuters

Nëse vendosni të vazhdoni të përdorni TikTok, Potter ka sugjeruar të jeni “specifik dhe i qartë në lidhje me nivelin e lejeve të ndara me aplikacionin”. Vendosni lejet manualisht nëpërmjet cilësimeve brenda aplikacionit dhe në cilësimet e pajisjes.

Tom Kenyon, drejtor i Internet 2.0, gjithashtu u bëri thirrje përdoruesve që të monitorojnë rregullisht ato leje.

Potter tha se përdoruesit duhet të vazhdojnë të “injorojnë kërkesat për ndarjen e informacionit”. Ai, gjithashtu, u bëri thirrje të rinjve që të shmangin përdorimin e TikTok për “mesazhe të përgjithshme”.

“Nëse doni të ndani video dhe të shikoni macet, sigurisht, bëni më të vështirën. Nëse do të keni një bisedë me miqtë tuaj për orientimin tuaj seksual ose të drejtat e njeriut, do të isha shumë i kujdesshëm”, ka thënë ai.