Kurti për marrëveshjen me MCC: Është investimi më i madh dhe më inovativ i bërë ndonjëherë në Kosovë në sektorin e energjisë

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti e ka vlerësuar lart marrëveshjen në mes të  Kosovës dhe Korporatës së Sfidave të Mijëvjeçarit (MCC), në vlerë prej 236.7 milionë dollarësh që do të investohen në sektorin e energjisë.

Sipas Kurtit, kjo marrëveshje përveçse me rëndësi të madhe për tranzicionin energjetik të Kosovës, tregon edhe për marrëdhëniet e thella në mes të shtetit tonë dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës (ShBA).

“Nënshkrimi i marrëveshjes ndërmjet Republikës së Kosovës dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës, për Programin Kompakt me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh, përveçse është ditë e shënuar e një bashkëpunimi historik mbi qëllime të përbashkëta në sektorin e energjisë, është kremtim i marrëdhënieve të thella ndërmjet Kosovës dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës”, thuhet në reagimin e kryeministrit Kurti në Facebook.

Ceremonia e nënshkrimit të marrëveshjes së MCC-së

Marrëveshjen me MCC-në, kryeministri i Kosovës e ka cilësuar si investimin “më të madh dhe më inovativ i bërë ndonjëherë në Kosovë në sektorin e energjisë”.

Po ashtu, marrëveshja në fjalë, sipas kryeministrit Albin Kurti, do të mundësojë fillimin e tranzicionit të “gjelbër” dhe do të kontribuojë në sigurinë energjetike dhe në “transformimin socio-ekonomik”.

“Kështu, Kosova për herë të parë po krijon kapacitetet e saj të para për akumulimin me bateri të energjisë elektrike, si dhe po investon në zhvillimin e shkathtësive të reja në sektorin e energjisë, duke u përgatitur për tranzicionin e drejtë energjetik”, ka deklaruar kryeministri i Kosovës.

Në fund ai e ka falënderuar kryeshefen ekzekutive të MCC-së, Alice Albright dhe ministren e Ekonomisë Artane Rizvanolli, që sipas tij ka merita për arritjen e kësaj marrëveshjeje.

Dokumenti i nënshkruar nga pala kosovare dhe MCC, për investimin 200 milionësh në sektorin energjetik në Kosovë

Marrëveshja me MCC-në pritet të ratifikohet të enjten në Kuvend

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti në deklaratën e tij të dhënë ditën e mërkurë në Washington, ka bërë të ditur se marrëveshja e nënshkruar me MCC-në pritet të ratifikohet në Kuvendin e Kosovës të enjten gjatë seancës.

Kuvendi i Kosovës do të mblidhet të enjten në orën 10:00 në seancë të re, ku në rend të ditës do të jenë tetë pika, por rendi i ditës mund të ndryshohet me propozim të deputetëve në mënyrë që t’i hapet rrugë ratifikimit të marrëveshjes 236.7 milionëshe për sektorin energjetik.

Marrëveshjen pritet ta votojnë edhe deputetët e opozitës, e cila konsiderohet si marrëveshje ndërkombëtare dhe për të nevojiten 2/3 e të gjithë deputetëve.

Detajet nga programi milionësh i MCC-së për Kosovën

Bordi Ekzekutiv i Korporatës së Sfidave të Mijëvjeçarit (MCC) ka miratuar Programin Kompakt me Kosovën në vlerë prej mbi 200-milionë dollarësh, kanë konfirmuar Qeveria e Kosovës dhe MCC-ja të premten. Marrëveshja ka të bëjë me projektet për energjinë.

Bordi Ekzekutiv i MCC-së, me veprimet amerikane të Antony Blinken, në mbledhjen e mbajtur të enjten, më 30 qershor, kanë aprovuar Projektin Kompakt si dhe kanë hapur rrugët për nënshkrimin dhe finalizimin e procesit të ratifikimit në Kuvendin e Kosovës dhe dekretimin nga Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani.

Ky program do të jetë projekti më i madh energjetik në Kosovë, i cili parasheh ndërtimin e sistemeve akumuluese të energjisë.

Ky financim mbi 200 milionë dollarësh do të vijë në formë granti nga SHBA-ja përmes MCC-së, rreth 35 milionë dollarë do të jetë kontribut nga Qeveria e Kosovës, ndërsa 2 milionë do të jenë fonde nga Institucioni Amerikan i Katalizatorit për Zhvillim (ACFD-së).

Programi do të përfshijë tri projekte rezerva dhe arbitrazh të energjisë (bateritë me kapacitet 170 MW, që ofrojnë rezervë 340 MWh), zhvillimi i fuqisë punëtore dhe përfshirja e grave në sektor të energjisë, dhe projekti i Institucionit Amerikan të Katalizatorit për Zhvillim.

Rezerva do të përdoret për stabilizimin e frekuencës së luhatshme të rrymës si pasojë e disbalancimit të ushqimit dhe konsumit.

Po ashtu, bateritë mund të përdoren për arbitrazhin, që do të thotë, për të ngrënë në ditët e hershme të mëngjesit, shpenzimi është i ulët, me qëllim të përdorimit të saj kur është nevoja gjatë orëve me konsum të lartë.

Ndërkaq, mund të ketë shumë bateri të lehta me burime solare, të erës, dhe burime të Kosovës të ngjashme, gjë që bën të përshpejtojë kalimin e një burimi të ripërtërirë dhe të shkëlqyeshëm.

Pra, projekti synon të rrisë dhe të përfshijë sektorin privat të implementimit të programit, në fushat që mbështesin ose plotësojnë objektivat e projektit të rezervimit të tyre dhe të gjithë atyre që janë të fuqisë punëtore.