Bislimi: Kërkesa për shtyrjen e reciprocitetit erdhi nga Borrelli me dy letra të ndryshme

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi, ka treguar detaje të tjera, të situatës lidhur me zbatimin e reciprocitetit me Serbinë për letërnjoftimet dhe targat, që shkaktoi reagimin e serbëve në veri të Kosovës, të dielën e kaluar.

Ai ka deklaruar se kërkesa për shtyrjen e reciprocitetit, nga Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Punë të Jashtme, Joseph Borrell, ka ardhur një ditë para fillimit të implementimit të këtij vendimi, i cili sipas tij nuk ka qenë kërkesë e argumentushme.

“Më 31 korrik na ka ardhur një kërkesë nga Brukseli, ku Borrell ka kërkuar që masa të shtyhet, që personalisht mendoj që nuk ka qenë fortë kërkesë qëllimmirë, nuk ka qenë e argumentueshme. Ka qenë brenga se do të ketë tensione, dhe që ka shumë dezinformim në veri dhe se ka nevoje edhe për një fushatë më të gjatë të argumentimit”, ka deklaruar Bislimi, në një intervistë për RTK-në.

Ndërsa, sipas tij është vërejtur diçka e çuditshme, pasi ka pasur dallime të mëdha mes formulimeve në shkresën e parë “jo zyrtare”, dhe letrës zyrtare që e ka dërguar Borell.

Besnik Bislimi, zëvendëskryeministri i Kosovës për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog, gjatë intervistës në RTK

“Por pastaj kemi vërejtur diçka të çuditshme. Ka pasur dallime të mëdha mes formulimeve në shkresën e parë jo zyrtare, dhe letrës zyrtare që e ka dërguar zoti Borrell”, ka deklaruar Bislimi

Gjithashtu, sipas tij argumentimi i kërkesës nga Borrell ka qenë se do të ketë tensione dhe që ka shumë dezinformata në veri, prandaj ka nevojë edhe për një fushatë pak më të gjatë të argumentimit.

“Për informim të plotë, Borrell ka dërguar një shkresë në mëngjes, pak para nisjes së tij për në Kamboxhia. Por, ne kemi thënë që kjo shkresë që dërgohet përmes mjeteve të komunikimit jo zyrtare, duhet të zyrtarizohet, pra duhet të vijë në mënyrë zyrtare”, ka deklaruar Bislimi.

Ai ka shpjeguar edhe situatën në raport me BE-në, pas vendimit të Qeverisë, për vendosjen e masës së reciprocitetit.

Bislimi deklaroi se në momentin kur Qeveria e Kosovës ka marrë vendimin, BE-ja ka qenë në rregull me ketë veprim. Duke thënë se Qeveria ka pasur argumentimin ndërkombëtar se masa është legjitime, është në pajtim me marrëveshjet e dialogut dhe që nuk ka asnjë brengë.

Besnik Bislimi, zëvendëskryeministri i Kosovës për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog, gjatë intervistës në RTK

Bislimi tutje ka thënë se Qeveria ka pasur argumentimin ndërkombëtar se masa është legjitime, është në pajtim me marrëveshjet e dialogut dhe që nuk ka asnjë brengë.

Sipas Bislimit, argumentimi i kërkesës nga Borrell ka qenë se do të ketë tensione dhe që ka shumë dezinformata në veri, prandaj ka nevojë edhe për një fushatë pak më të gjatë të argumentimit.

Sipas tij, shtyrja prej 30 ditëve do të përdoret më shumë që politikisht ti bëhet presion presidentit të Serbisë, Aleksandr Vuçiqit që të mos krijojë organizime.

Bislimi deklaron se Kosova i është përgjigjur letrës së Borrell, duke ia sqaruar se fushata informuese për qytetarët serbë të Kosovës, ka ekzistuar dhe ku pothuajse çdo qytetar është informuar për masën.

Besnik Bislimi, zëvendëskryeministri i Kosovës për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog, gjatë intervistës në RTK

“I treguam Borrellit se mund ta diskutojmë pastaj mundësinë e shtyrjes edhe për një muaj që të akomodohet kjo brengë e tij. Ndërkaq për dokumentin hyrje/dalje kemi treguar që në fakt nuk kemi nevojë për fushatë informuese meqë kjo masë nuk u vendoset qytetarëve të Kosovës, por u vendoset qytetarëve të Serbisë që futen në Kosovë dhe nuk ka nevojë për kurrfarë masa përgatitore nga këta qytetarë, meqë ata nuk duhet të tregojnë diçka apo të japin diçka për dorëzim, por marrin dokument, që do të thotë serbët e veriut nuk preken nga ky vendim”, ka thënë Bislimi.

Po ashtu, sipas tij  ky vendim mund të përkthehet ndoshta në një avantazh të Kosovës, pastaj në momente të caktuara.