Edhe një tjetër çështje gjyqësore nuk arrin të zbulojë misterin e Satoshi Nakamoto të bitcoin


Kush është Satoshi Nakamoto?

Shpikësi misterioz i bitcoin është një figurë e njohur në botën e kriptomonedhës, por identiteti i tij i vërtetë nuk dihet.

Megjithatë, blogeri britanik, Peter McCormack, ishte i sigurt për një gjë: përgjigjja nuk është Craig Wright.

Për vite të tëra Wright, një shkencëtar kompjuterik australian, ka pohuar se ai është Satoshi, autori pseudonim i letrës së bardhë të vitit 2008, pas bitcoin.

Ai fillimisht kërkoi të provonte se ai është Satoshi në vitin 2016, muaj pasi emri i tij u shfaq për herë të parë, gjë e cila ka çuar në një sërë grindjesh ligjore, disa prej të cilave që ende po vazhdojnë.

Njëri prej tyre arriti në një përfundim në Londër këtë javë, kur McCormack u zbulua se i kishte shkaktuar dëm serioz reputacionit të Wright duke pretenduar vazhdimisht se ai ishte një mashtrues dhe nuk është Satoshi.

Por Wright, 52 vjeç, fitoi dëmshpërblim nominal prej 1 £ pasi një gjykatës i gjykatës së lartë vendosi se ai kishte dhënë “prova qëllimisht të rreme” për të mbështetur pretendimin e tij për shpifje.

Për arsye kostoje, McCormack nuk ofroi një mbrojtje të së vërtetës ku i pandehuri në këtë rast përpiqet të tregojë se akuzat janë në thelb të vërteta, pasi Justice Chamberlain vendosi që një pretendim i bërë në një video diskutim në YouTube ishte shpifës, ndërsa një seri i cicërimave që përsërisnin pretendimet për mashtrim u gjykuan se kishin shkaktuar dëm serioz në reputacionin e Wright.

“Për shkak se Wright ka avancuar një çështje qëllimisht të rreme dhe ka paraqitur prova qëllimisht të rreme deri disa ditë përpara gjyqit, ai do të rikuperojë vetëm dëmet nominale,” shkroi gjyqtari.

Mbrojtja e McCormack, e zhvendosur në një bazë shumë më të ngushtë, ishte se videoja dhe postimet në Twitter nuk shkaktuan dëm serioz në reputacionin e Wright.

Wright pretendoi se reputacioni i tij ishte dëmtuar seriozisht nga tweet-et sepse ai ishte përjashtuar nga 10 konferenca, që do të thoshte se punimet akademike që do të prezantoheshin në ato ngjarje nuk ishin publikuar.

Ilustrim

McCormack paraqiti prova nga organizatorët e konferencës që kundërshtuan pretendimet e Wright. Këto pretendime më pas u hoqën nga çështja e Wright në gjyqin në maj.

Gjykatësi ishte i ashpër, ai tha “Çështja origjinale e Dr Wright mbi dëmtimin e rëndë dhe provat që e mbështesin atë, të cilat të dyja u mbajtën deri disa ditë përpara gjyqit, ishin qëllimisht të rreme.”

Wright, i cili jeton në Surrey dhe është shkencëtari kryesor në firmën e teknologjisë “Chain”, tha se ai e kishte ngritur çështjen “jo për shpërblim financiar, por për parimin dhe për t’i bërë të tjerët të mendojnë dy herë përpara se të kërkojnë të kundërshtojnë reputacionin tim”.

Dhe çështjet ligjore vazhdojnë të grumbullohen. Wright ka çështje të tjera të gjykatës së lartë në pritje. Ai ka ngritur një rast shpifjeje kundër një përdoruesi norvegjez të Twitter, Marcus Granath, i cili gjithashtu ka akuzuar australianin si një mashtrim.

Granath kohët e fundit dështoi në një përpjekje për të hedhur poshtë çështjen.

Wright po padit gjithashtu dy shkëmbime kriptomonedhash në një rast që argumenton se një aktiv dixhital i quajtur Bitcoin Satoshi Vision (BSV), të cilin ai e mbështet, është pasardhësi i vërtetë i letrës së bardhë.

Aleanca Crypto Open Patent Alliance (Copa), një organizatë jofitimprurëse që mbështet kriptovalutat, po kërkon një deklaratë të gjykatës së lartë që Wright nuk është autori i letrës së bardhë.

Rasti i tij pretendon se Wright falsifikoi provat e prodhuara për të mbështetur pohimin e tij se ai është Satoshi. Wright, i cili mohon pretendimet e Copa, dështoi në një përpjekje për të përfunduar çështjen vitin e kaluar.

Në vitin 2020, Wright humbi një përpjekje për të paditur Roger Ver, një mbështetës i hershëm i bitcoin, pasi e quajti Wright një mashtrim në YouTube pasi një gjykatës vendosi se juridiksioni i duhur për një padi do të ishte SHBA.

Një vit më vonë, Wright fitoi një pretendim për shkelje të së drejtës së autorit kundër operatorit anonim dhe botuesit të faqes së internetit “bitcoin.org” për publikimin e letrës së bardhë.

Wright fitoi si parazgjedhje pasi botuesi i “bitcoin.org”, i cili përdoret me pseudonimin e Cobra, nuk pranoi të fliste në mbrojtje të tyre.

Në SHBA, Wright fitoi një çështje në dhjetor që e kurseu atë që të paguante një shumë miliarda dollarësh në bitcoin për familjen e David Kleiman, një ish-partner biznesi.

Familja e Kleiman kishte pohuar se ai ishte një bashkëkrijues i bitcoin së bashku me Wright dhe për këtë arsye atyre iu detyrohej gjysma e 1.1 milion bitcoin nga Satoshi.

Çështja u vëzhgua nga afër me shpresën se nëse Wright do të humbiste, do t’i duhej të lëvizte ato bitcoin të parë si testi i shpatës në gur që do të vërtetonte identitetin e vërtetë të Satoshit.

Ato monedha tani kanë vlerë 25 miliardë dollarë (21 miliardë £) me çmimin aktual prej rreth 23,000 dollarë dhe qëndrojnë në zinxhirin e bllokut të bitcoin, një libër i decentralizuar që regjistron të gjitha transaksionet me bitcoin.

Satoshi publikoi tekstin themelor të kriptomonedhës Bitcoin: Një Sistem Elektronik Cash Peer-to-Peer – më 31 tetor 2008 dhe komunikoi me email me adhuruesit e parë të monedhës përpara se të zhdukej në 2011.

Carol Alexander, profesoreshë e financave në shkollën e biznesit të Universitetit të Sussex, thotë se Wright mund të provojë se ai është Satoshi duke përdorur të ashtuquajturat çelësa privatë, një kod i sigurt që përfshin një varg heksadecimal të numrave.

“E vetmja mënyrë që Wright mund të provojë se është SN do të ishte të kryente një transaksion me disa prej bitcoin-it origjinal,” tha ajo.

Wright është i bindur se ai nuk do ta bëjë këtë, duke thënë se çelësat privatë nuk vërtetojnë pronësinë ose identitetin.

Ka pak kandidatë të tjerë Satoshi.

Në vitin 2014, një burrë japonez-amerikan, Dorian S Nakamoto, u emërua nga Newsweek si krijuesi i bitcoin dhe menjëherë mohoi çdo lidhje me monedhën dixhitale. Spekulimet më të informuara janë përqendruar në Nick Szabo, një shkencëtar kompjuterik amerikan që projektoi BitGold, i parë si një pararendës konceptual i bitcoin.

Por edhe ai ka mohuar pretendimet se mund të jetë Satoshi.

Ndërkohë, Justice Chamberlain la të hapur një pyetje që mbetet pa përgjigje.

“Identiteti i Satoshit nuk është ndër çështjet që duhet të përcaktoj,” tha ai.