Dyzet për qind e territoreve të pushtuara pas 24 shkurtit, kur Rusia nisi luftën e saj në Ukrainë, u çliruan gjatë vitit të kaluar, tha të hënën Komandanti i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura të Ukrainës, gjenerali Valery Zaluzhny.

“Forcat e Armatosura çliruan 40 për qind të territoreve të pushtuara gjatë pushtimit në shkallë të plotë dhe 28 për qind të të gjitha territoreve të pushtuara nga Rusia që nga viti 2014”, raportoi ai në një postim përmbledhës të vitit 2022 në aplikacionin Telegram.

Vija aktuale e frontit është 1500 km e gjatë, tha gjenerali. Sipas Zaluzhny, Forcat e Armatosura të Ukrainës kanë kaluar trajnime ushtarake në territorin e 17 vendeve evropiane.

“Falë partnerëve ndërkombëtarë u bë i mundur trajnimi i më shumë se 20,000 ushtarëve. Në vitin 2022, më shumë se 600,000 njerëz u evakuuan nga zonat e armiqësive dhe më shumë se 2 milion ton mallra humanitare u sollën”, tha ai.