SHBA dhe Japonia kanë njoftuar forcimin e marrëdhënieve ushtarake dhe përmirësimin e pozicionit të forcës së ushtrisë amerikane, duke përfshirë stacionimin e një njësie marine të ridizenjuar me inteligjencë të avancuar, aftësi vëzhgimi dhe aftësi për të gjuajtur kundër raketat e anijeve.

Kjo aleancë vjen si një mesazh ndaj Kinës dhe një përshpejtim të shpejtë të lidhjeve të sigurisë dhe inteligjencës midis vendeve.

Njësia e sapo rinovuar e Marinës synon të forcojë frenimin kundër agresionit kinez në një rajon të paqëndrueshëm dhe të sigurojë një forcë të qëndrueshme që është në gjendje të mbrojë Japoninë dhe t’i përgjigjet shpejt situatave të paparashikuara, sipas zyrtarëve amerikanë.

Faktor të tjerë të kësaj marrëveshje janë lojërat e simuluara, ku Uashingtoni pretendon se Japonia, dhe Okinawa, do të luanin një rol kritik në një konflikt ushtarak me Kinën

Kina ka rritur forcat e saj detare dhe ajrore në zonat afër Japonisë, ndërsa pretendon Ishujt Senkaku, një zinxhir i pabanuar i kontrolluar nga Japonia në Detin e Kinës Lindore, si territorin e saj sovran.

Në fund të dhjetorit, Japonia ka deklaruar se anijet e qeverisë kineze ishin pikasur në zonën e afërt rreth Senkakus, e njohur si Diaoyus në Kinë. Ndërsa nga  periudha 22-25 dhjetor, anijet e qeverisë kineze kaluan pothuajse 73 orë rresht në ujërat territoriale japoneze jashtë ishujve, inkursioni më i gjatë i tillë që nga viti 2012.