Faxnews ka siguruar dosjen sa i takon ish zyrtarit të FBI-së McGonigal që u arrestua në New York për shkak se ndihmoi oligarkun rus që sanksionuar nga SHBA. Por ndaj  tij rëndon edhe akuza se mori 225 mijë euro ryshfet nga një ish zyrtar i inteligjencës shqiptare në vitin 2017 para se të dilte në pension.

Në një padi me pesë pika në Nju Jork, prokurorët pretendojnë se McGonigal, 54 vjeç, dhe Sergey Shestakov, një ish-diplomat rus dhe bashkëpunëtor i oligarkut Oleg Deripaska, hetuan një oligark rival rus në këmbim të marrjes së pagesave sekrete nga Deripaska.

Ndërkohë në një aktakuzë të veçantë me nëntë pika, McGonigal akuzohet se ka marrë të paktën 225,000 dollarë para në dorë nga një ish-oficer i inteligjencës shqiptare në këmbim të promovimit të interesave të tij të biznesit. Ish-agjenti shqiptar është një shtetas amerikan i natyralizuar dhe jeton në Nju Xhersi.

Behet fjalë për shtetasin Agron Neza me nënshtetësi amerikane dhe rezident në Nju Xhersi i cili është edhe “Personi A” në dosje. Gjykata në SHBA ka urdhëruar hetimin dhe dokumentimin e çdo kontakti, dhurata, takime konfidenciale të Ramës, Nezës, Duçkës dhe Charles McGonigal.

Dosja

Në  një pjesë të mirë të dosjes përmendet shpesh “Personi A” i cili është një ish-zyrtarë i shërbimit sekret shqiptarë me nënshtetësi amerikane i cili banon në Nju Xhersi. Ai është Agron Neza.

Në fund të vitit 2017, autoritetet akuzuan Mc Gonigal se ai mori një shumë të madhe parash që arrinte në 225,000 dollarë nga Personi A, (Neza). Herën e parë, në një makinë të parkuar jashtë një restoranti në qytetin e Nju Jorkut, dy herët e tjera në shtëpinë e personit në Nju Xhersi.

Ja çfarë shkruhet tekstualisht në dosjen e aktakuzës:

Personi A ishte shtetas i natyralizuar i Shteteve të Bashkuara, i lindur në Shqipëri dhe i cili banonte në Nju Xhersi. Personi A kishte qenë punonjës i një agjencie të inteligjencës shqiptare dekada më parë.

Qëllimi i skemës ishte që i pandehuri Mc Gonigal të fshihej nga FBI dhe publiku, informacioni material, që është natyra e marrëdhënies së tij me Personin A, për të përfshirë marrjen e të paktën $225,000 nga Personi A, udhëtimi me Personin A në Evropë dhe marrëdhëniet e vazhdueshme me shtetas të huaj që i janë prezantuar nga personi A dhe bashkëpunëtorët e personit A, të cilin i pandehuri Mc Gonigal iu kërkua të raportonte dhe që krijoi ne fakt  konflikti të dukshëm te interesit ndërmjet detyrave zyrtare të të pandehurit Mc Gonigal dhe financave të tij private.

I pandehuri Mc Gonigal u angazhua në një marrëdhënie financiare private me Personin A që në fakt ose në dukje binte ndesh me detyrat e tij zyrtare të FBI-së. Për shembull, ndër të tjera, i pandehuri Mc Gonigal bëri që FBI-NY të hapte një hetim penal për një shtetas amerikan në të cilin Personi A do të shërbente si një burim njerëzor konfidencial dhe i pandehuri Mc Gonigal u përpoq për të organizuar një takim ndërmjet personave C dhe D dhe autoriteteve të qeverisë së SHBA-së që do të përfitonte Personi A financiarisht, gjatë gjithë kohës duke fshehur nga i pandehuri i FBI-së Mc Gonigal pranimin e të paktën 225,000 dollarë nga Personi A.

Pas udhëtimit të tij në shtator në Shqipëri, i pandehuri Mc Gonigal mbajti një marrëdhënie të vazhdueshme me Kryeministrin e Shqipërisë.

Më 5 tetor 2017, jashtë një restoranti, në një makinë të parkuar Në Qytetin e Nju Jorkut, i pandehuri Mc Gonigal mori afërsisht 80,000 dollarë para nga Personi A.

Në vjeshtën e vitit 2017, në rezidencën e Personit A në Nju Xhersi, i pandehuri Mc Gonigal dy herë mori para cash nga Personi A, në shumat prej rreth 80,000 dhe 65,000 dollarë.

Më 25 nëntor 2017, i pandehuri McGonigal informoi Departamentin E Drejtësisë, prokurori i referuar më lart për një hetim të ri penal të mundshëm që përfshin një shtetas AMERIKAN i cili ishte regjistruar për të kryer punë lobimi në Shtetet e Bashkuara në emër të një partie politike shqiptare, parti e ndryshme, (rivale) nga ajo në të cilën kryeministri ishte anëtar. Një ditë më parë, ai kishte marrë informacion nga Personi B për lobistin shtetas AMERIKAN.

Në dhjetor 2017, McGonigal darkoi në Uashington, DC me Personin A dhe zyrtarë të qeverisë shqiptare. Ata darkuan në qytetin e Nju Jorkut me Personin A dhe Kryeministrin.

Më 4 janar 2018, i pandehuri Mc Gonigal mori informacion në lidhje me lobistin e shtetasin Amerikan që kishte origjinën me Personin A, dhe ai ia përcolli informacionin  nje tjetër agjenti Special të FBI, te nesërmen.

Më 22 janar 2018, i pandehuri Mc Gonigal paraqiti NJË FD-772b në lidhje me udhëtimin e tij në Nëntor në Austri të referuar më lart. Parashtresa në mënyrë të padrejtë nuk arriti të zbulojë se i pandehuri Mc Gonigal kishte udhëtuar në Shqipëri si dhe në Austri, ose se ishte takuar ose me Personin B ose me Kryeministrin e Shqipërisë, ose se kishte zbuluar punësimin e tin ne FBI për një shtetas të huaj jashtë biznesit zyrtar.

Më 22 janar 2018, i pandehuri Mc Gonigal mori informacion në lidhje me lobistin amerikan nga Personi A, dhe ai ia përcolli informacionin një zyrtari tjeter. Personi A kishte marrë informacionin nga Zyra e Kryeministrit shqiptar.

Nga 21 shkurt 2018, deri më 24 shkurt 2018, i pandehuri Mc Gonigal udhëtoi me personin A në Shqipëri, por ai nuk e raportoi udhëtimin në FBI siç kërkohej duke përdorur Format FD-772 ose FD-772b.

Më 26 shkurt 2018, FBI-NY hapi zyrtarisht një hetim penal u përqendrua te lobisti qytetar amerikan me kërkesën e të pandehurit Mc Gonigal dhe me udhëzimin e tij.

Personi A u identifikua më vonë nga FBI-NY si një burim njerëzor konfidencial që e mbështet hetimi dhe Personi A i dha informacion FBI-NY gjatë hetimit. Personi B më vonë ndihmoi në lehtësimin e një takimi midis FBI-NY dhe dëshmitarëve të vendosur në Evropë nga, mes gjëra të tjera, duke paguar shpenzimet e udhëtimit të dëshmitarit. I pandehuri Mc Gonigal nuk e kishte zbuluar në asnjë moment FBI-së marrëdhënien e tij financiare me Personin A dhe as nuk zbuloi kontaktet e tij të vazhdueshme me personin B siç kërkohej duke përdorur formularin FD-981.

Më 4 mars 2018, i pandehuri Mc Gonigal darkoi në Uashington, D.C., me, midis të tjerët, Personi A, Kryeministri i Shqipërisë dhe një ish-agjent special i FBI-së që punonte në një firmë ndërkombëtare shërbimesh profesionale.

Nga 26 prilli 2018, deri më 2 maj 2018, i pandehuri McGonigal udhëtoi me Personi A në Evropë, përfshirë Shqipërinë, por nuk e raportoi udhëtimin në FBI siç kërkohej duke përdorur format FD-772 ose FD-772b.