Në një deklaratë të dhënë për mediat serbe përfaqësuesit amerikan duket se kanë ushtruar presion mbi Serbinë për një sërë cështjesh.

Ajo që vlen të theksohet çka edhe paraqet risi në deklaratat e dy përfaqësueve amerikanë por edhe të vet qëndrimit të këtij shteti është kërkesa decidive për kthimin e lapidarit të UÇPMB-së në Preshevë, i cili ishte hequr dhunshëm nga shteti i Serbisë me 20 janar 2013.

Mbetet të shihet se cili do të jetë reagimi i autoriteteve në Beograd karshi kësaj kërkese direkte dhe të prerë nga Escobar dhe Chollet.