Një projekt i përbashkët arkitekturor anglo-italian ka prodhuar një koncept të ‘qytetit lundrues’, një grup shtëpish të ngjashme me rruzullin që supozohet se do të strehonin deri në 50,000 njerëz në rast se ngrohja globale do të shkaktonte  përmbytje masive.

Koncepti u krijua nga një ekip ndërkombëtar arkitektësh dhe projektuesish të udhëhequr nga firma italiane Luca Curci Architects dhe Tim Fu Design me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, të cilët u bashkuan për të hartuar një fshat miqësor ndaj mjedisit që përshtatet me kërkesat e së ardhmes klimatike.

Qyteti mbetet plotësisht në sferën virtuale, të paktën tani për tani.

Por firmat arkitekturore planifikojnë të shfaqin projekte të zhvilluara të eko-krijimit të tyre në Bienalen Architettura të këtij viti, një festival dhe ekspozitë arkitekturore me famë botërore në Venecia.

Vepra artistike konceptuale e qytetit tregon një rrjetë strukturash të lëmuara të bardha të ndërlidhura nga një seri rrugësh të lakuara që dalin nga qendra e qytetit.

Estetika futuriste, neutrale e ndërtesave të qytetit është e mbushur me hapësira të gjelbra të harlisura, ndërsa në një dizajn një pyll i harlisur shtrihet përgjatë perimetrit të qytetit.

Fotot tregojnë gjithashtu një përzierje të shtëpive të larta dhe të ulëta që ofrojnë jetë të bollshme me dizajn të brendshëm glam.

“Qyteti lundrues është krijuar për të mbështetur reagimin global ndaj kërcënimit të ndryshimit të klimës. Qytetet lundruese do të formësojnë të ardhmen tonë,” tha arkitekti Luca Curci në një deklaratë rreth prezantimit të dizajnit, të krijuar në përgjigje të ‘kërcënimit të ndryshimeve klimatike’.

“Qyteti i qëndrueshëm i lejon banorët e tij të futen në një mënyrë jetese më të shëndetshme, në lidhje me elementët natyrorë, duke rimenduar konceptin tradicional të komunitetit dhe shoqërisë”, shtoi firma.

Komuniteti i ardhshëm do të ketë gjithsej 25 hektarë platforma të ndërlidhura dhe lagje të ndryshme, tha Luca Curci.

Secili seksion do të përmbajë një përzierje ndërtesash të larta dhe të ulëta të rrethuara nga një membranë xhamash fotovoltaike të cilat ofrojnë energji elektrike për të gjithë sistemin lundrues, duke e bërë atë të pavarur nga energjia.

/abcnews.al