Nga Gjek Gjonlekaj / New York

Në ffillim të këtij muaji Nik Gjeloshaj iishte i ftuar nga Shtëpia e Bardhë për lutjet të mëngjezit ku si zakonisht marrin jesë  personalitete të shquara nga vende të ndryshme të botës. Disa analistë amerikane e karakterizojnë këtë si një pelegrnazh modern dhe Ëashingtonn e quajnë Meka e demokrcisë. Ftesa e një malësri shqitar në këtë ceremoni ishte një nderimi i vecantë.. Zotni Gjeloshaj edhe më përpara gjatë vozitave në këtë  ishte takuar me disa politikanë dhe diplomatë të njohur në Shtetete Bashkuara.

Në fushatën e parë elektorale për kryetar të Komunës së Tuzit Mr. Gjeloshaj  kishte prermtuar se do krijojë  lidhje të mira me Shtetet e Bashkuara  dhe me diasporën e Malësisë në Amerikë dhe në Evropë. Pesë vjetë më parë premtimet e Nikës ishin të mrekullueshme, por realizimi dukej  pak si i vështirë. Deri në kohën e Zotëri Gjeloshaj diaspora ishte lënë pas dore totalisht. Por një politikë e tillë i konvenonte politikës sërbo malazeze, që diaspora e Malësië të izolohej sa më shumë.Përgjegjësit e poltikave sërbo malazeze për pothuaj se një shekull e gjysmë bënë cmos për t;i larguar malësoët nga vendlindjet e tyre antike C’prejLidhjes Shqiptare të Prizrenit e deri sot Malësia u vra ushtyp dhe u terrorizua nga forcat militare sllave Ata sot e kësaj dite bëjnë përpjekje për ta demoralizojë Malësinë, bile edhe botime qesharake.

Një shëmbull i tillë ishte botimi i  Akademisë së Shkencave dhe Arteve.  Ne që jami aty pothujase tash 10.000 (dhjetë mijë vjetë) na quajnë ardhacakë.. Si mund t’i arsyetojnë ato cmenduri historike  kur xhubleta e Malëssë u vendosë në Muzeun e Arteve të UNESKO-s, duke e vlerësar artin dhe vjetërsinë rej 4000 (katër mijë vjetësh).Në atë kor posa kishe dalë nga botimi gjoja Enciklopedia e Malit të Zi, shumë shqiptarë sidomos malësorë atëdhetraë ishn shqetësuar shume për ato trillime dhe falsifikee falsifikme monstruoze. Pothuajse askush, bile as akademitë shqiptare nuk reagoi kundër atyre shpifjeve historike.

Në atë kohe kryebashkiaku i Tuzit dhe Malësisë Nik Gjeloshaj ishte deputetë në Kuvendin e Malit të Zi. Ishte fyrer rëndë dhe e kishte ndjerë keq dhe ndërgjegjja e tij e e kishte detyrua që para gjithë deptetëve sërbo-malazezë t’i fuste ato faqe të Enciklopedisë në koshin e plehërave. Kuvendi ishte tronditursërbo-malazezë iste tronditur për aktin e tij, por Nikës nuk i shkrepte syri, duke mos carë kokën për ulërimet e tyre. Ky ishte një akt historik për gjithë popullin shqiptar, bile zyrat më të larta shqiptare e ftuan për ta nderuar për këtë vepër patriotike. Për një kohë tëgjatë e kishin kërcënuar, banditët e Podgoricës deri në atë nivel që për një kohë të gjatë nuk i merrte fëmijët e tij me vete në qytet nga frika se bandat e atij qyteti  mund ta sulmonin fizikisht përpara fëmijeve të tij , cfarë tek ata mund t’u shkaktonte trauma të mëdha.

Nikë Gjeloshaj dhe bashkëpunëtorët e tij patriot kshin vendosufr një zër që në Malësinë tonë të mos festohej 13 krriku, nga se kjo ditë ishte dita e pushtimit të tokave të Malesisë nga sërb-alazezët. Nikë Gjeloshaj dhe bashkëpunëtorët e tij nuk pranuan diktatn e Podgoricës për ta mbyllur Tuzin dhe Malësië, gjja për shkak të korona virusit. Sot e kësaj dite qëndron padia në Gjykat kundër tij dhe Rexhep Cunmulaj.

Sivjet është 100-vjetori i coptimit të tokave shqiptare ku për fatëkeqësi bën pjesë edhe Malësia jonë. Qysh atëherë e sot trojet dhe populli Malësië u shtyp pa mëshirë nga diktaturat mbëretërore dhe ato komuiste. Malësia filloi të marrë frymë pak më lirisht atë ditë kur fitoi të drejtën e themelimit të Komunës Së  Pavarur. Ardhja e Nik Gjeloshaj në detyrën e Kryetarit u prit mirë para pothuajse katër vjetësh.Mund të thuhet lirisht se c’prej ndarjes së Malësisë nga Shqipëria e deri sot Malësia jonë nuk ka lindur burrë më të fortë dhe më të drejtë se Nik Gjeloshaj. Nik Gjeloshaj është politikani dhe demokrat i vërtetë dhe s’ka dyshim se këto cilësi i ka trasheguar nga të parët e tij që kishin dhe kanë tradite të shkëlqyshe në përparimin dhe nderine dinjitetit malësorë shqiptarn. Historia e kësaj familjeje është shumë e vjëtër pothuajse dy shekuj e gjusmë. Nik Gjeloshaj është pinjoll i kësaj familjeje fisnike te Malësisë. Kjo Administratë dhe Nik Gjeloshaj jo vetëm     që ringjalllën Malësië por rigjallën edhe diasporën malësore të Amerikës dhe Evopës. At.Gjergj Fishta para një shekulli kishte botuar poemëën shumë të dhimbshme ku thotë “Conju të Vdekur se maroi Malësia”.  Këtë poem kushtrimi e kishte botuaar pas masakrës së Hotitt të vitit 1919. Në atë poem thrret të vdekurit ta shpëtojnë Malësiën. At.Fishta thrret Dedë Gjo’Lulin dhe Bibë Dodën që në atë kohë ishin të vdekur. Bile për Malësinë disa herë kishte thënë se cka han ujku se zënë gjarpni. Kjo poemë ragjike mua personalisht më kishte shkaktuar shumë dhimbje se ka mbaruar Malëssia. Por Zoti i Madh që ka krijuar Malësië dge gobin tonë pas 100-vjetësh coi në Malësi një burrë me të gjitha karaktëristikat e burrë-shtetit, pavarësisht se Malësia nuk është shtët.

Nik Gjeloshaj dhe Administrate e tij ringjalli Malësiëe gjatë këtij mandati bëri mrekullira që nuk ishin paramenduar as nga optimistët më të mëdhenje. Kjo Administarët po realizon tri onjektiva që janë të domosdoshme për një shoqëri të qytetëruar. Po ndërton dhe rindërton rrugët e asfaltuara anë e përtej Malësisë të shoqëruara me rrymë elektrike dhe ujësjells.Veprat e kësaj Adminisrae në krye në krye me NIk Gjeloshaj janë kolosale’ Punime të tilla mund të jenë parë,por në një stil tjetër në kohen e Teutë, Agronit dhe perandorit Dioklecian. Qysh atëherë e deri sot qtetërimi i Malëssië ishte rrënuar. Hordhitë  sllave kishin bërë cmos për ta shkatrruar historinë dhe traditën e Malësisë sonë.

E gjithë kjo ishte bërë për zhdukjen e identitetit shqiptar.Kjo është periudha e Renesancës së Malësië. Diaspora malësore kurrë nuk ka qënë aq optimiste për përparimin dhe zhvillimin e Malësië. Nik Gjeloshaj kurdo ka vizituar Shtetet e Bashkuara është prtur me nderime të mëdha .Diaspora ka fituar mirëbesim të jashtzakonshëm tek Nik Gjleloshaj dhe Administrata e tij. Daspora ka filluar investimet e veta dhe vizita të përhershmë në Malësi., sepse ata priten me nderime nga atoritetet e vendit. Asnjë politikanë nga Malësia nuk është nderuar dhe pritur ashtu sic pritet Nik Gjeloshaj. Tuzi dhe Malësia ka mbështetjen e Shteteve të Bashkuara dhe këtë mbështetje e jepë nëpëermjet zyrave të ndryshme sidomos përfaqësive diplomatike amerikane, kështu veprojnë edhe vendet perëndimore të Evrops.Për të folur për Administratën e KOmunës së Tuzit në krue me Nik Gjeloshaj duhet orë e ditë të tëra.Një pjesë të madhe të tyre i kemi parë në ransmetimet e T.V. BOIN.

Nik jeloshaj është poltikani më ekumentik i Malësië tash një shekull. Për Pashkë Nika shkon në kishë, por edhe për Bajram Shkon në Xhami, duke i trajtuar njësoj. Malësia sot është s një oaz midis dy shteteve shqiptare dhe Malit të Zi. Një pjesë e madhe e Liqenit të Shkodrës dhe fushat e Dheut të Zi deri ne Majen e Komit janë psuri e patundshme e Malësië.. Këtu bënë pjesë Cemeri dhe Korita dhe Lumi Cem që janë shumë piktoreske dhe të mira ër turizëm. Kjo Administratë po e venë në perodrim teknologjinë e re dhe sitemin më modern kompjuterike që janë të dmosdoshëm ne këtë kohë, Komuna ka krijuar fonde dhe fondacine për të mirën e studentëve të dalluar he për shumë cështje të tjera. Nik Gjeloshaj ka themelur Kryqinn e Kuq të Pavaruru të Tuzi. Si pjesë e veprimtarisë së Komunës janë gjithato dikastere të cilat i drejtojnë specialist të njohur nga shkollat më të njohura të Ballkanit. Pra Komuna ka afruar rreth vetes elitën e profesionistëve malësorë shqiptarë.. Nika nëse fiton ka për teb thënë ashtu sic kishte thënë Roland Reagan në fushat për mandatine dytë presidencial: ‘you haven’t  see nothing  yet” që në gjhën shqipe do të thotë s’keni parë asjgje deri tash. Kështu do te veprojë edhe Administrata e Nikë Gjeloshaj.

Përparimet e mëdha do t’i shihni në mandatin e dyte, bile aq të mëdha që nuk mund t’i paramendoni sot. Nik Gjeloshaj mendon edhe per themelimin e një universiteti  në Tuz. Pas përfundimit të mandatit të dytë Tuzi dhe Malësia do të duken si ato malësitë e Zvicrës ose Austrisë. Kush kishte menduar se Klubi Futbollistik Deciq do të ngritej aq lartë në Ligën Kombëtare të Malit të Zi. Para 20-vjetësh një mik imi specialist e ceshtjeve ballkanike, autoritet pranë qeverisë amerikane kishte kalar nëpër Tuz drejte Shqipërisë. Pas kthimit në Amrikë më tha miqësiaht s e Tuzi ishte për deshpërim. Edhe unë personallisht kur jam këthyer pas 35-vjetësh jam larguar nga Maslësia u deshpërova për gjëndjen e mjerë të Tuzt. Dukej si ato vendet e banuara të Afganistanit. Por Zoti coi një djal malësorë dhe besnikët për të ndërtuar dhe rindërtuar Tuzin dhe krejt Malësië.Koalicioni i FORMIT demkratik dhet të fitojë zgjedhjet e 5 marsit të këtij viti. Ata janë shumë më të kualifikuar se të tjerët për ta dretuar Tuzindhe Malësië.Dashurin dhe respekti për këtë koalicion dge mandatin e kaluar po e tregon më së mri diaspora jonë e cila do të bëjnë një udhëtim patriotik dhe historik ‘për shpëtimin e Malësisëë. Sakrifica e tyre për të marrë pjesë në ato agjedhje do të jëtë kapitull i shkëlqyeahëm në Histornë e Malësië sonë legjendare. Nik Gjeloshaj është  biznismen, fisnik dhe burrështeti.