Një samit po mbahet në Holandë këtë javë për të diskutuar përdorimin e inteligjencës artificiale në ushtri dhe në fushën e betejës.

Chatbot i ChatGPT na tregoi potencialin e AI, dhe meqë mund të presim që shumë kompani të teknologjisë të rrisin më tej investimet e tyre në AI tani, është e qartë se mundësitë e mjeteve të bazuara në AI vetëm do të rriten. Shumë kanë frikë nga kjo sepse besojnë se një situatë e tillë mund të ndikojë në tregun e punës, sepse nëse AI bën shumë punë njerëzore, mund të pasojnë pushime masive nga puna.

Por duket se as kjo nuk është më e keqja, pasi ne vetëm mund të pyesim veten se çfarë mund të ndodhë nëse zhvillimi i “AI” do të drejtohej në – qëllime ushtarake. Një numër shkencëtarësh kanë paralajmëruar tashmë për rrezikun e të ashtuquajturve robotë vrasës, domethënë robotë të inteligjencës artificiale që mund të vendosin në mënyrë të pavarur për një objektiv për të sulmuar, që do të thotë se ata mund të sulmojnë civilët ose ushtrinë.

 

 

 

Nuk ka dyshim se ushtritë kryesore të botës tashmë po mendojnë për mënyrat se si mund të përdorin inteligjencën artificiale për të fituar një avantazh strategjik në fushën e betejës, dhe këtë javë po mbahet një samit në Hagë me përfaqësues nga shumë vende për të diskutuar pikërisht këtë temë – përdorimi ushtarak i inteligjencës artificiale. Në samit do të marrin pjesë rreth 50 vende dhe duhet theksuar se Rusia nuk është e ftuar, megjithëse Putini dhe lufta që nisën rusët në Ukrainë do të jenë një nga temat kryesore të bisedimeve.

Siç u shpjegoi gazetarëve zëvendëskryeministri holandez Wopke Hoekstra para fillimit të samitit, në atë samit ata duan të hedhin hapin e parë drejt përdorimit të përgjegjshëm të AI në ushtri: Jemi në një zonë të panjohur për të cilën nuk kemi rregulla, korniza. ose marrëveshjet. Por ne do të duhet t’i kemi ato herët a vonë.

 

 

 

Ndërsa disa shpresojnë për një nënshkrim të shpejtë të një lloj marrëveshjeje ndërkombëtare për armatimin e AI dhe çfarë mund të lejohet ose ndalohet, nëse vjen, sigurisht që nuk do të jetë së shpejti. Përkatësisht, siç shpjegojnë ata për “Reuters”, fuqitë e mëdha shtetërore dhe ushtarake nuk kanë treguar interes për të kufizuar zhvillimin e inteligjencës artificiale për qëllime ushtarake nga frika se konkurrentët e tyre mund të fitojnë një avantazh të rëndësishëm dhe ta përdorin atë në konflikte të mundshme të ardhshme.