Rreth një në pesë fëmijë dhe adoleshentë në mbarë botën vuajnë nga mënyra të dëmshme të të ngrënit që mund t’i vënë ata në rrezik të çrregullimeve serioze dhe vajzat janë veçanërisht të prekura, tregon një rishikim i ri i studimeve të publikuara.

Studiuesit analizuan 32 studime të botuara që nga viti 2000, duke përfshirë më shumë se 63,000 fëmijë dhe adoleshentë midis moshës 6 dhe 18 vjeç nga 16 vende, raporton Reuters.

Të gjithë pjesëmarrësit, afërsisht gjysma e të cilëve ishin vajza, u konsideruan të shëndetshëm fizikisht dhe mendërisht, dhe të gjithë plotësuan një pyetësor me pesë pika të përdorura gjerësisht për të identifikuar çrregullimet e të ngrënit.

Pyetësori përmbante pyetjet e mëposhtme:

  • – Jeni sëmurë sepse ndiheni shumë të ngopur?
  • – A shqetësoheni se keni humbur kontrollin se sa hani?
  • – A keni humbur kohët e fundit më shumë se 6.4 kilogramë në një periudhë tre mujore?
  • – A besoni se jeni mbipeshë kur të tjerët thonë se jeni shumë i dobët?
  • – Mendoni se ushqimi dominon jetën tuaj?

Bazuar në përgjigjet pozitive për të paktën dy pyetje, 22 për qind zbuluan se kishin një çrregullim të të ngrënit, një term i përdorur për të përshkruar sjelljet e dëmshme të të ngrënit që konsiderohen si një formë e sëmundjes mendore.

Normat e çrregullimeve të të ngrënit ishin dukshëm më të larta tek vajzat sesa tek djemtë dhe u rritën me moshën dhe indeksin e masës trupore, raportoi ekipi hulumtues në fillim të kësaj jave në JAMA Pediatrics./abcnews.al