Apple ka prezantuar një sërë veçorish të reja të dizajnuara për qasje njohëse, vizuale, dëgjimore dhe celulare, duke përfshirë veçorinë Personal Voice për njerëzit që mund të humbasin aftësinë për të folur.

Personal Voice i lejon përdoruesit të “krijojnë një zë të sintetizuar që tingëllon si i tyri” dhe ta ruajnë atë në mënyrë që të mund të flasin me miqtë ose anëtarët e familjes edhe pasi të humbasin përfundimisht aftësinë për të folur.

Sipas Apple, përdoruesit mund të krijojnë një zë personal duke lexuar me zë të lartë një grup kërkesash teksti për një total prej 15 minutash në një iPhone ose iPad. Meqenëse funksioni është i integruar me Live Speech, përdoruesit mund të shkruajnë atë që duan të thonë, pas së cilës Personal Voice do t’ia “lexojë/t’i flasë” kujtdo që duan. Apple thotë se funksioni përdor “mësimin e makinerive në pajisje për të mbajtur informacionin e përdoruesit privat dhe të sigurt”.

Apple po prezanton gjithashtu versione të modernizuara të aplikacioneve të saj kryesore si pjesë e një veçorie të quajtur Assistive Access, e krijuar për të mbështetur përdoruesit me aftësi të kufizuara njohëse. Funksioni është krijuar për të “sjell aplikacionet dhe përvojat më afër veçorive të tyre thelbësore për të lehtësuar ngarkesën njohëse”. Këto përfshijnë një version të kombinuar të aplikacioneve Phone dhe FaceTime, si dhe versione të modifikuara të aplikacioneve Messages, Camera, Photos dhe Music që përmbajnë butona me kontrast të lartë, etiketa të mëdha teksti dhe mjete shtesë qasje.

Puna në një “modalitet të personalizuar të qasshmërinë” u vu re në fund të vitit të kaluar në versionin beta të iOS 16.2 dhe Apple thotë se veçoritë do të shpërndahen te përdoruesit “më vonë këtë vit”, duke treguar iOS 17.

Përveç kësaj, ekziston një modalitet i ri zbulimi në zmadhues, i cili ndihmon përdoruesit e verbër ose me shikim të dëmtuar, i cili është krijuar për të ndihmuar përdoruesit të ndërveprojnë me objekte fizike me etiketa të shumta teksti. Një përdorues mund ta drejtojë kamerën e pajisjes së tij në një etiketë të tillë si kontrollet e furrës me mikrovalë, dhe iPhone dhe iPad do t’i “lexojnë ato me zë” ndërsa përdoruesi rrëshqet mbi çdo numër ose cilësim në pajisje.

Apple njoftoi gjithashtu një sërë veçorish të tjera që vijnë në Mac, duke përfshirë një mënyrë për njerëzit e shurdhër dhe me vështirësi në dëgjim për të çiftuar aparatet e dëgjimit Made for iPhone me Mac. Kompania ofron gjithashtu një mënyrë më të lehtë për të rregulluar madhësinë e tekstit në aplikacionet Finder, Messages, Mail, Calendar dhe Notes në Mac.

Përdoruesit mund të ndalojnë gjithashtu GIF-të në Safari dhe Messages, të rregullojnë shpejtësinë me të cilën Siri “flet” me ta dhe të përdorin kontrollin zanor për sugjerime fonetike kur modifikojnë tekstin.

E gjithë kjo bazohet në veçoritë ekzistuese të qasshmërisë së Apple për Mac dhe iPhone, të cilat përfshijnë Titrat e drejtpërdrejta, lexuesin e ekranit VoiceOver, Zbulimin e dyerve dhe më shumë. /Telegrafi/