Shkruan: Ljubisha Nikolovski

Nëse një shteti i vogël si Maqedonia ka nevojë për miniera është vërtet çështje e vendimit strategjik të secilës Qeveri, por edhe të ekspertëve, si dhe interesit të popullatës vendore. Ndoshta në këtë drejtim duhet një referendum për të marrë një vendim përfundimtar, në të cilin popullata, pa presion, do të deklarohet nëse është pro apo kundër, aq më tepër që projekti për minierën Ilovica-Stuka në Strumicë ka qenë nën ndikimin e fortë politik, ndikim për një kohë të gjatë.

Por duhet pasur parasysh se nëse Nikolla Gruevski do të kishte fituar zgjedhjet e vitit 2016 dhe do të kishte formuar qeveri, miniera e Ilovicës do të kishte filluar punën deri tani. Sigurisht, sipas praktikës së krijuar atëherë, do të kishte lopata dhe prerje shiritash, fjalime dhe vetëlavdërime, por sigurisht që nuk do të kishte protesta. Përkundrazi, do të kishte pasur një turmë të madhe njerëzish që do të duartrokisnin dhe do të bënin deklarata në stilin “i jemi mirënjohës Qeverisë dhe Kryeministrit që na kanë ofruar punë dhe rroga të larta…”.

Nga Angel Nakov, lideri i vetëshpallur i rezistencës kundër të ashtuquajturve “minat e vdekjes”, nuk do të kishte asnjë gjurmë e zë, dhe “Baseni i Shëndetshëm”, “Eko Basen”, “Shpëtim për ne” e të tjera “pellgje” do të ishin bërë hi.

Por të gjitha u shfaqën si kërpudha pas shiut sapo Gruevski “u largua”.

Strumicasit, kolonët e rinj dhe vendasit e tjerë janë hipokritë tani, kur protestojnë me të gjitha forcat, “tashmë të vetëdijshëm” kundër hapjes së minierave të reja në Maqedoni, dhe deri para disa vitesh duartrokisnin dhe përqafonin të preferuarin e atëhershëm. Kryeministri Gruevski, kur qartë dhe me zë të lartë u tha para tyre se në Maqedoni do të ketë miniera.

Të themi të vërtetën, në fillim të mandatit, Qeveria e re e Zoran Zaev u gjend në një situatë ku duhej të zgjidhte, të zgjidhte kontratën me Euromax Resources dhe të paguante gjoba të larta, ose të mbështeste hapjen e minierës dhe të përballej me reagimet e popullatës lokale.

Në disa raste janë mbajtur debate informative ekspertësh për efektet pozitive dhe negative të hapjes së Ilovica-Stukës dhe këtu puna ka ngecur.

Partia DOM e Liliana Popovskës u bëri rezistencë të fortë kërkimeve gjeologjike, e cila në ndërkohë u bë partner koalicioni i qeverisë së re të udhëhequr nga LSDM-ja, edhe pse gjatë koalicionit me Gruevskin nuk e ngriti gishtin për të penguar zgjerimin e kësaj fushe që ai ishte. duke shpallur. Në atë kohë u miratua ligji i ri për pasuritë minerale, i cili, sipas shumë njerëzve, e shtyu procesin e kërkimeve gjeologjike të tokës në Maqedoni.

Në atë hapësirë ​​të ndërmjetme u intensifikua presioni nga sektori joqeveritar, por edhe nga individë që kërkimet gjeologjike i konsideronin të barabarta me dhënien e koncesionit për nxjerrjen e xehes dhe për të cilën ish-kryeministri Nikolla Gruevski në një status në Facebook thotë se. “OJQ të ndryshme, të paguara mirë, kryesisht të fshehura nga konkurrentët e investitorit, e sensibilizojnë atë dhe trembin popullatën me një fushatë të paguar, për të penguar investimet nga kompanitë konkurrente”, dhe për thjerrëzën, Angel Nakov thotë se “gjoja koncesionet e dhëna për minierat në malin Kozhuv janë një justifikim për publikun për biznesin e dështuar të qendrës së skijimit Kozhuf”.

Gruevski nuk e fsheh se edhe tani avokon për hapjen e minierave, por beson se për shkak të antifushave “nuk mund të hapet asnjë minierë e re, ndërsa minierat e vjetra të hapura nuk shqetësojnë askënd”.

Ndoshta ka të drejtë Gruevski, por fajin le të mos e kërkojë te kjo Qeveri, por te lidershipi i ri i partisë së tij VMRO-DPMNE, i cili haptazi avokon për tërheqjen e koncesionit për shfrytëzimin e Euromax-it.